Trots att Svensk Handel i år satsar mest energi på att förändra lageravtalet har de även många krav som rör butiksanställda. Ulla-Britt Thor som jobbar på Kappahl i Göteborg är med i detaljhandelns förhandlingsdelegation för tredje gången.

– Arbetsgivarna har mycket fler krav i år. Det kräver mycket arbete att sätta sig in i helheten och förstå vilka konsekvenser det kan få i olika typer av butiker, säger hon.

Tryggare anställningar och mer semester hör till de fackliga krav som Ulla-Britt Thor tycker är allra viktigast.

Elisabeth Sandback jobbar i Icabutik i Västerås och sitter med i förhandlingsdelegationen för första gången. Hon vill se resultat i frågan om rätt till heltid, utan att invänta den arbetsgrupp där fack och arbetsgivare ska utreda frågan i nästan två år till.

– Arbetsgrupp låter så fint, men det händer ju inget! Personligen tycker jag att man ska ställa tuffa krav på förändring redan i årets avtal.

Hon vill också att Handels ska stå emot arbetsgivarnas krav på ökade löneskillnader mellan butiksanställda.

– Jag tror inte på pratet om lönekarriär, det är mest för chefernas favoriter. Vanliga människor har inte mycket att komma med, säger Elisabeth Sandback.

När det gäller nivån på löneökningar framhåller Ulla-Britt Thor att Handels inte bör nöja sig med samma nivåer som industrin får i procent.

– Vi vill ha kronor och låglönesatsning.

Även om fack och arbetsgivare står långt ifrån varandra tycker hon att det är bra att parterna har många krav och att det går att föra meningsfulla förhandlingar.

– Det är så här det ska vara. Jag tror att det kan gå att få ett avtal klart före 1 april, säger Ulla-Britt Thor.