Grundlönen i skönhetsvårdsavtalet ökar från 1 april i år med 500 kronor per månad för anställda med provisionslön. För anställda med fast lön ökar lönerna i de flesta fall med 590 kronor.

Friskvårdsbidraget höjs med 300 kronor till 2 000 kronor per år, och personliga lönetillägg ska räknas upp med minst 2,2 procent.

– Bra med högre lön och friskvårdsbidrag. Jag brukar träna på gym för att hålla mig i form, säger Carola Gard Prins som jobbar på Hudoteket Kungsholmen i Stockholm.

Hon har provision på både behandlingar och försäljning och gillar möjligheten att själv påverka sin inkomst.

Hon har arbetat i 16 år med bland annat ansiktsbehandling, massage och ögonfransförlängning.

– Det är roligt att ge människor behandlingar som de mår bra och blir glada av. Sedan vi fick kollektivavtal vet vi specifikt vilka villkor som ska gälla på jobbet, säger Carola Gard Prins.

Skönhetsvårdsavtalet, som tillkom 2006, skiljer sig från Handels övriga kollektivavtal i ett viktigt avseende: Det har inte skapats genom förhandlingar med en arbetsgivarorganisation utan är ensidigt skrivet av Handels. Innehållet är dock en blandning mellan detaljhandelsavtalet och frisöravtalet, och de förändringar som införs i år är i stort sett kopierade från dessa två avtal.

Att facket ensidigt skriver avtalstexten innebär inte att avtalet är extra förmånligt för de anställda, förklarar Handels ansvariga ombudsman Ewa Björkman.

–  Vi vill ju ha respekt av de arbetsgivare som väljer att ansluta sig till avtalet. Risken är snarare att vi håller tillbaka förändringar. Det bästa hade varit om vi haft en motpart att förhandla med, säger Ewa Björkman.

Skönhetsvårdsavtalet omfattar i dag cirka 300 arbetsplatser och ett 70-tal Handelsmedlemmar. De arbetar bland annat med hud- och nagelvård samt andra icke-medicinska behandlingar som syftar till skönhet och välbefinnande.