RÖDBETSSOPPA
4 port:

8 stora rödbetor
1 gul lök
Vegetabiliskt smör att steka i
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
7 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
Salt, peppar och pressad citron
Havrefraiche till servering
Gör så här:
1. Skala och tärna rödbetorna, skala och hacka löken, fräs i smör. Fräs också vitlök och ingefära.
2. Tillsätt vatten och buljong, låt puttra tills att rödbetorna är mjuka, ca 15 min.
3. Mixa soppan slät. Tillsätt pressad citron och havrefraichen.

SVAMPRISOTTO
4 port:

3 charlottenlökar eller 1 gul lök
3 msk vegetabiliskt smör
1 msk vitvinsvinäger
Svamp av sort och som önskas (jag använde kantareller och champinjoner)
1 dl gröna ärtor
3 dl risottoris
10 dl grönsaksbuljong
1 msk färsk timjan, salt och peppar
Gör så här:
1. Skala och hacka löken, fräs den mjuk i smöret. Tillsätt vinägern  och låt koka in i löken ca 4 min.
2. Tillsätt riset och låt fräsa med löken ca 3 min. Tillsätt buljong eftersom, rör om då och då. Koka ca 20 min.
3. Tillsätt svampen, ärtorna och kryddorna efter att riset kokat ca 10 min.
4. Strö över finriven blomkål  i stället för parmesan.