Hamude Mustafa står i personalrummet på Dollarstore, han är butikschef sedan några månader och småpratar med de anställda som kommer in.

Ingen verkar bli jätteförvånad över en fotograf och en journalist bland kollegerna. Sedan en vecka har butiken hamnat i medialt fokus.

Orsaken är att Nordiska motståndsrörelsen (NMR) valt att samlas just på deras stora gratisparkering inför deras demonstration och marsch i morgon, första maj.

Hamude Mustafa är en av de tre som kommer att jobba i morgon.

– Jag har aldrig sett så mycket poliser i Boden som i dag. Jag väljer att tänka att det kommer att gå bra. Polisen har lovat oss trygghet. Jag hoppas att de står för det, säger han till tidningen Arbetet.

De två butiksbiträden som ska jobba i morgon har erbjudits att byta pass. Ingen av dem har velat.

Däremot har flera av de andra erbjudit sig att komma in ändå. För att stötta sina kolleger.

– Ja, vi vet ju inte hur det blir. Jag, som inte ska jobba i morgon, vet inte riktigt om jag ska komma hit och stötta eller mer stänga in mig och kolla på film i protest. Det har blivit så stort, många kunder undrar och det ringer hela tiden. Känns bara som att de får mer uppmärksamhet, säger butiksbiträdet Micael Rahkola.

Hans kollega Sanna Lundberg är en av de två som ska jobba. Personalen kommer att bära överfallslarm.

Och de kommer enbart att sitta i kassan, inte vara ute på golvet där de riskerar eventuell konfrontation.

– Jag tänker hela tiden att jag inte ska behöva vara rädd att gå till jobbet, eller att vara på jobbet. Min åsikt om det här spelar ingen roll och alla har väl rätt att säga sin mening, men jag tycker inte det ska påverka oss som sitter i kassan.

Det är närmare två veckor sedan som polisen beslutade att tillåta NMR:s första maj-demonstration här ute på parkeringen.

Hamude Mustafa fick reda på det genom en kund som läst om det.

Handels regionala skyddsombud Maria Andersson Nordström överklagade beslutet och kommer att närvara under morgondagen och är beredd att lägga ett skyddsstopp, det vill säga stänga butiken, om det blir en fara för personalen.

– Det är i allra högsta grad en arbetsmiljöfråga eftersom folk upplever rädsla att gå till jobbet, eller gå ut från jobbet. Det är deras arbetsplats, klart det är arbetsmiljö. Men visst, vi vet inte vad som händer än. Och därför kommer jag att vara på plats.

Förvaltningsrätten avslog Handels överklagande. Själva säkerhetsfrågan blev aldrig prövad.

Rätten ansåg inte att ett fackförbund var en berörd part, vilket är en förutsättning för att pröva sakfrågan, resonerar man.

– Nu hinner vi inte göra något, beslutet är fattat. Men det är klart det vore intressant att veta om ett fackförbund kan vara en part, vi företräder ju medlemmar i domstol i andra sammanhang, resonerar Maria Andersson Nordström.

Såväl hon som butikschefen Hamude Mustafa och butiksbiträdena Sanna Lundberg och Micael Rahkola hoppas att så få som möjligt tar sig till Dollarstore, för eller emot, NMR.

– Jag har ringt, suttit i möten med politiker, polisen, pratat med kunder och svarat på så många inlägg i sociala medier den senaste veckan. Så fort jag ser någon som säger att de ska protestera här mot NMR ringer jag upp och ber dem sluta. Det förstorar bara allt. Vi vill bara ha lugn nu, säger 25-årige butikschefen Hamude Mustafa, som själv kom hit för fem år sedan efter att ha lämnat krigets Aleppo och fram tills för några dagar sedan aldrig hade hört talas om NMR.

– Jag vet ju att det finns rasism i Sverige, men så är det överallt. Det bryr jag mig inte så mycket om. Alla får tänka sitt. Men när jag googlade det här, det här var något annat, det var så extremt. Jag blev lite chockad faktiskt.

Sandra Lund
sandra.lund@arbetet.se

Artikeln kommer från tidningen Arbetet, som tillsammans med Handelsnytt och tre andra tidningar ingår i LO Mediehus.