Marie Kullvén var arbetslös när hon såg att Ikea skulle öppna i Uddevalla. Hon skickade en ansökan och en treminutersfilm där hon presenterade sig själv.
– Sambon filmade mig, han var stenhård och ropade bryt när han tyckte att vi skulle ta om, skrattar hon åt entusiasmen.
Och jobb fick hon. Som en av drygt 4 000 sökande. Hon ska vara på avdelningarna byten och återköp, växter, husgeråd och varuplock. Det som lockade med Ikea var sälj, gemenskap, fart och fläkt och att vara med från öppning.
– Här är det ingen som säger, så har vi alltid gjort. Många är oerfarna och vågar be om hjälp.

När den åtta månader långa provanställningen är över får Marie Kullvén fast jobb på 80 procent. Att bara jobba halvtid som hon gjort i en sminkbutik är inte hållbart.
– Jag har två barn och så börjar jag tänka på pensionen.
Heltid är dock inget som lockar. Det är tillräckligt svårt att få ihop vardagen med butiksarbetstiderna.

Arbetskamraterna kommer från många branscher – butiker, restauranger och bilindustrin vars kris drabbat Uddevalla hårt. Senaste beskedet, att Volvofabriken med 600 anställda ska lägga ner. En taxichaufför Handelsnytt pratar med skräder inte orden över betydelsen av att Ikea kommer till stan. Ikea, det är ju Messias för Uddevalla, är hans övertygelse.

Varuhuset öppnar till sommaren, men de anställda började redan första veckan i februari för att lära sig allt. En nedlagd skola i Uddevalla fungerar som plats för utbildning innan varuhuset är färdigt. Provisoriska kontor är uppbyggda, kaffebryggare och mikrougnar ditställda, gardiner uppsatta. De nyanställda sitter på klappstolar i gamla klassrum och lär sig hur stämpelklockan fungerar, olika inredningsstilar, får personalkläder och skor, gör konkurrentbesök, lär känna varandra och åker på praktik till andra varuhus.

På deras tredje dag står facklig information på schemat. Handels brukar få 30 minuter med Ikeas nyanställda, nu får de fyra timmar. Målet är att peppa dem att bilda fackklubb.
– Intresset att få igång facklig verksamhet finns också från Ikea. De vill hellre ha en gemensam röst från en klubb i stället för en från varje anställd. Och jag kan säga att det är bra för karriären. Flera fackliga har fått gå traineeprogramet. De har visat att de är drivande, säger Karin Vedlin under fackinformationen. Hon jobbar annars på Ikea i Kållered.
– Vi samlar er till ett uppsamlingsheat sen, säger hon till dem som skriver upp sig på listan för att vilja engagera sig.

Än är Marie Kullvén inte medlem, men det är planen. Hon har tyckt att det varit för dyrt, men nu tänker hon att det faktiskt inte är mer än några glas vin på krogen. Hon var till och med en av dem som skrev upp sig på listan. Hon tycker att Handels och Ikea verkar ha en bra relation. På andra arbetsplatser har chefen mest sett de fackliga som jobbiga typer.
– En fråga jag skulle vilja jobba med är hur vi är mot varandra på arbetsplatsen, att det inte är massa skitsnack, att vi finns för varandra.

Läs också:
Förebild i växande Torp
Fler timmar ger kunnigare personal

Färre anställda, fler timmar

Drygt 100 har över 80 procents tjänst

• Drygt 150 anställda, exklusive chefer och tjänstemän. Det är färre än på andra Ikea, men de anställda har fler timmar. De finns bara tre sätt att vara anställd på:
1. 38,25 timmar/veckan (=heltid). Drygt 50 anställda.
2. 30,75 t/v (=80%). Drygt 60 anställda.
3. 8 t/v (=helger). Knappt 40 anställda, mest studenter.
• Ska ha öppet 10-20 vardagar, 10-18 helger. Man jobbar både före och efter öppettiderna, och 30-34 helger/år.
• Efter åtta månaders provanställning blir alla fast anställda. Än så länge inga så kallade behovare.

Färre heltider, fler deltider

56 procent jobbar deltid

• Trenden inom handeln går mot fler deltidsanställda. Andelen deltider bland butiksanställda ökade från 53 till 56 procent 2006-2010. Andelen heltider har minskat till 44 procent.
• 34 procent av kvinnorna och 63 procent av männen har heltid.
• Fler män går från deltid till heltid och fler kvinnor från heltid till deltid.
Källa: Heltidsgruppens slutrapport, januari 2012.

• Akademibokhandeln, Granngården, K-rauta och Stadium. Det är exempel på företag som skär i de anställdas timmar, från heltid till deltid och lägre lön. Facket ogillar och vill hellre se färre anställda på heltid, än många på deltid.
• Under året ska facket och arbetsgivarorganisationerna inom handeln presentera minst fem testbutiker för att se hur man kan få fler heltider där.

Så lyckades de med heltider

Jobba på flera avdelningar

• Alla anställda på Ikea Uddevalla jobbar på flera avdelningar. I stället för att bara jobba på exempelvis lagret som behöver mest personal före öppning, eller i kassan som har rusch senare jobbar man på båda och får ihop fler timmar.

• Butikspersonal jobbar även i restaurangen. Hoppar man mellan arbetsuppgifter får man den högsta lönen. I restaurangen gäller Handels ob-ersättning.

• Det finns en poolgrupp med fast anställda med fasta scheman, det är bara deras avdelningsplacering som inte är fast. Om någon i varuhuset blir sjuk eller om det uppstår någon annan vakans rycker poolen in, vilket gör att man slipper ringa in folk med kort varsel.

• Alla butiker har olika förutsättningar, men det går att ta efter något!