Ledande fråga ger "rätt" svar

27 mars 2012 Svenskarna stöder inte Handels krav på löneökningar får vi veta i ett pressmeddelande från motparten Svensk Handel. Det refereras till en Sifo-undersökning i vilken bara 14 procent av de som svarat stöder Handels krav.

Inte så konstigt, faktiskt. Sifo slår nämligen fast att Handels kräver högre löneökningar än andra och frågar vad man tycker om det. Och ryggmärgsreflexen hos vanliga människor, som inte är så insatta i teknikaliteter kring avtal, är förstås att det ska vara rättvist.

Men tänk om frågan hade varit: Vad anser du om kravet att löner ska vara jämställda mellan män och kvinnor? Eller: Vad anser du om att klyftan mellan män och kvinnors löner ökar?
Det är förståeligt att Svensk Handel/Sifo valde att mörka bakgrunden. Förklarar man sammanhanget så kanske folk svarar helt annorlunda.

Så här enkelt är det: Om arbetsgivaren byter begrepp från procent till kronor så behövs inga högre löneökningar. Då kommer avtalet snart att vara påskrivet.

Anna Filipsson, Chefredaktör
08 725 52 40

Kommentarer

Hej!
Vi har inte mörkat någonting! Vi har lagt ut hela underlaget och exakt vilken fråga Sifo har ställt. Det skickades även ut till media med pressmeddelandet. Sedan får ni journalister nyhetsvärdera innehållet.
Erik Boman, pressekreterare på Svensk Handel.

Kommentera artikeln