Ett tiotal Icahandlare tjänade i fjol mer än vd:arna på de stora börsbolagen.
Vd:n för Ica Maxi Stormarknad i Linköping fick ut 9 miljoner kronor i aktieutdelning – men det är inget som fackklubben märkt i de lokala löneförhandlingarna.
– Vi får bara lön enligt avtal, säger Sandra Sjöberg, kassörska.
Hennes chef, Boo Andersson, finns med på DN:s lista över de tio rikaste Ica-handlarna i Sverige.

När Ann-Sofie Stende, ordförande i den lokala fackklubben, tillsammans med vice ordförande Sandra Sjöberg och skyddsombudet Birgitta Andersson tittar på vd:ns utdelning blir hon förundrad.
Alla tre arbetar i kassan och enligt Ann-Sofie Stende kan man som anställd snarare få känslan av att det inte går så bra för butiken. Hon tänker på att personalen fått höra att det ska sparas på timmar, till exempel.
– Egentligen har det ju inte gått dåligt för butiken. Vinsten blev bara mindre än förväntat, men det har ju ändå gått bra. Som vanlig anställd förstår du då inte vad ledningen pratar om, såvida du inte har läst ekonomi, säger hon.
För Sandra Sjöberg rimmar vd-miljonerna illa med hur mycket personalen får ta del av.
Birgitta Andersson känner också att hon kan bli irriterad över det. Därför väljer hon oftast att inte läsa om miljonerna. Hon efterlyser i stället mer uppmuntran från den högsta ledningen till alla ”golvjobbare” i butiken. Ann-Sofie Stende och Sandra Sjöberg nickar instämmande.
– Jag känner inte att jag fått någon direkt uppmuntran och då har jag jobbat här i nio år, säger Ann-Sofie Stende.
– Vi som jobbar under ledningen gör ju också mycket. Men vad får vi för det? Alla drar ju sitt strå till stacken för att det ska funka. Finns inte vi så finns inte de där uppe heller, säger Sandra Sjöberg.
De har egna förslag på vad vd:n skulle kunna satsa miljonerna på. Först och främst ett fast extra påslag på lönen till varje anställd. De anställda bör få en del av den vinst som företaget drar in, beroende på hur stor vinsten är.
– När man ser att de tjänar så här mycket pengar, varför kan de inte ge en extrapeng till varje anställd? Egentligen spelar det ingen roll vad vi får. Det viktiga är att vi får uppskattning för vad vi gör, säger Sandra Sjöberg.
Inventering av stolarna vid kassan så att de verkligen fungerar som de ska skulle också behövas.
– De ska underhållas regelbundet för det är ett sådant slitage på dem. Vi har olika vikter och bär oss olika åt med stolarna, säger Birgitta Andersson.

Ann-Sofie Stende, Birgitta Andersson och Sandra Sjöberg kallar sina löner på 118, 66 kronor i timmen plus ob för droppar i havet, jämfört med vd:ns lön. Fackklubben har ännu inte börjat slipa på argumenten inför vårens löneförhandlingar. Men medlemmar i klubbstyrelsen har varit på kurs i löneförhandling.

Arbetsgivaren har lagt till ett ansvarstillägg för dem som har specialansvar för någon del av butiken, utöver den lokala lönepotten. Och det finns en del individuella tillägg. Men i övrigt har personalen lön enligt avtal, enligt Ann-Sofie Stende.
De har alla tre jobbat i mer än fem år och får därför 60 öre extra i timlön, enligt kollektivavtalet. Den viktigaste frågan för klubbstyrelsen just nu handlar annars om deltiderna.
– Nu har vi nyanställda som får fler timmar än de som varit anställda mycket längre, säger Ann-Sofie Stende.

Ingen av de tre arbetar i dag heltid. Ann-Sofie Stende är den enda av dem som skulle vilja ha heltid – om hon slipper sitta i kassan hela tiden. Det problemet har uppmärksammats av facket och handelns arbetsgivarorganisationer. De kom för två år sedan överens om en gemensam handledning som tar upp fördelen med rotation och mångsidighet, eftersom Arbetsmiljöverket infört en tvåtimmars–
gräns för kassaarbete.

Kassapersonalen i Linköping kan hjälpa kunderna vid självskanningen, jobba i förbutiken, i caféet eller vid ett mini-lekhus för barn. En del får också plocka varor ute i butiken.
– Jag kan få sitta en halv dag i kassan och vara en halv dag vid självskanningen beroende på om det är mycket folk eller inte. Men det skulle nog vara bättre för kroppen att också gå iväg och plocka varor ibland, säger Ann-Sofie Stende.
De tre kvinnorna har tänkt ut ett nytt förslag inför avtalsförhandlingarna, som de ska visa arbetskamraterna.
– Vi tänkte föreslå att de som jobbat längre än fem år ska få ett extra tillägg på lönen. Vi får se om klubben tycker att det är en fråga som vi ska driva i våra löneförhandlingar.
Handelsnytt har utan framgång sökt Boo Andersson, vd för Ica Maxi Linköping.

Fakta om Maxi Ica Stormarknad, Linköping
Totalt antal anställda: 225, men där ingår även personer som sitter i ledningsgruppen.
Heltider: 32 heltider
Deltider: 154 deltider
Vikariat: Inga, deltiderna får gå upp i tid. Deltiderna delar upp timmarna mellan sig så att de får mer.
Medlemmar i Handels: Cirka 80
Använde tidigare sms för att tala om när det fanns lediga timmar som de i kassan kunde välja att jobba.
I dag kommer det i stället upp ett meddelande på skärmen vid kassan när det finns lediga timmar och ett akut behov har uppstått. Det inträffar sällan, enligt Ann-Sofie Stende, klubb-ordförande på Maxi Ica Stormarknad i Linköping.
Källa: fackklubben

Maxi i Jönköping går bäst
Tidningen Dagens Nyheter, DN har granskat årsredovisningarna för Sveriges 20 största och lönsammaste Ica-butiker. 19 av dem ökade omsättningen förra året, hälften ökade sin vinstmarginal.
Allra bäst gick det för Ica Maxi i Jönköping, som ökade sitt resultat från 37 till 41 miljoner kronor. Högst utdelning fick ägaren till Ica Maxi Stormarknad i Göteborg, med 37 miljoner kronor förra året.
2009 ser även det ut att bli ett rekordår för Ica-koncernen. Under första halvåret gjorde Ica en vinst på 945 miljoner kronor, jämfört med 655 miljoner kronor förra året.
Bara under september sålde Ica-butikerna varor för 7 030 miljoner kronor plus moms. Det är en ökning med 4,9 procent jämfört med samma månad förra året, meddelar Ica i ett pressmeddelande.
Grovt uppskattat är cirka 25 000 personer anställda hos Icas handlare, som ofta är egna företagare. Ica Sverige har 5 208 anställda.
Källa: DN och ica