Allvarliga händelser som sker på jobbet ska rapporteras till Arbetsmiljöverket, enligt arbetsmiljölagen. Ett ord som är återkommande hos de få som anmälde terrorattacken är: psykisk chock. Men den övervägande delen av butikerna på Drottninggatan, från Kungsgatan till Åhléns och Klarabergsgatan, gjorde inte det. 33 av 42 butiker stod över. För Handelsnytt berättar de varför.

Fokus på personalen gjorde att en anmälan missades, svarar majoriteten.
– Mitt i kaoset blev det här steget tyvärr ogjort. Vi kan i efterhand konstatera att vi behöver se över våra rutiner vad det gäller denna punkt vid en krissituation så att vi framöver kan säkerställa att det blir gjort, svarar Sara Leffler-Sjölander, personalansvarig på Kicks, som inte kommer att anmäla denna gång.

Andra, som H&M, menar att terrorattacken inte är anmälningspliktig.
– I samråd med Svensk Handel bedömde vi att olyckan skedde på allmän plats och att vi inte var direkt utsatta, svarar Johanna Dahl, kommunikationschef på H&M Sverige och tillägger att om Arbetsmiljöverket gör en annan tolkning kommer de att anmäla omgående.

Stefan Pettersson, vd på Wilhelm Pettersson guldsmedsaffär, är inne på H&M:s linje.
– Jag har inte ens tänkt tanken. Det hade varit annorlunda om det hade hänt inne på jobbet.

Några vet inte om att allvarliga händelser på jobbet ska rapporteras. Exempelvis klädbutiken Manhattan och Step In Watch Center, som säljer klockor.
– Jag visste inte att man kunde det. Vi är ett litet företag. Men det kan ju vara rimligt att göra. Kanske gör jag det nästa gång, säger Yasir Shukat, vd på Manhattan.
– Det är en bra fråga varför jag inte gjort det. Det är andra gången det händer, säger Naresh Lakhwani, ägare till Step In Watch center.

Efter att Handelsnytt kontaktat företagen säger många att de nu ska höra av sig till Arbetsmiljöverket.
– Vi har nu analyserat hur vår organisation fungerade. Anmälan kommer att skickas in, svarar Charlotte Högberg, pressansvarig på Kappahl.
– Det är ett beklagligt misstag att vi inte gjorde det omedelbart. Vi ser nu över våra rutiner så att felet inte ska upprepas, säger Martin Kjærsgaard Nielsen, global presschef på Pandora.

Även The Body Shop ska nu rapportera händelsen till Arbetsmiljöverket.
– Vi insåg inte riktigt att händelsen skulle anmälas, eftersom det var en händelse som drabbade hela samhället. Vi ska göra det nu, svarar Jeanette Linqvist, personalchef på The Body Shop.

På Guldfynd, Albrekts Guld och Hallbergs Guld, som ingår i Iduna-koncernen, har terrorattacken lett till en särskild handlingsplan.
–Vi utbildar även fler i akut krishantering, säger Niklas Tengberg, personal- och säkerhetschef på Iduna.

AV: Oklart om arbetsgivare gjort fel

– Att få anmälde kan bero på okunskap eller på att personalen inte drabbades i den utsträckningen att händelsen blev allvarlig. Man kan inte säga att de som inte anmält har gjort fel. Men skulle det framgå att en arbetsgivare som borde ha anmält inte gjort det och vi får reda på det kommer vi titta på det, säger Christina Asplund, tillförordnad sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Så här gjorde vi

33 av 42 anmälde inte

Vi har utgått från de 42 butiker som ligger på Drottninggatan, sträckan från Kungsgatan ner till Åhléns och Klarabergsgatan. Genom Arbetsmiljöverkets statistik vet vi vilka som anmält terrordådet. Vi har fokuserat på de 33 butiker som inte anmält. 30 har svarat.

14 kommer inte att anmäla: Cubus, Dressmann, Kicks, Accent, Step In Watch Center, Manhattan, Buttericks, JC, Wilhelm Pettersson guldsmedsaffär, H&M:s tre butiker och Weekday. Silver city har varit i kontakt med Arbetsmiljöverket men enligt ägare Elisabeth Hofwander fått beskedet att inte anmäla då butiken stängdes i mitten av juni.

16 ska/har nyligen anmält: BR, Telenor, Indiska, Intersport, The Body Shop, Scorett, Kappahl, Esprit, MQ, Joy, Din Sko, Nilson Shoes, Guldfynd, Hallbergs Guld, Albrekts Guld och Pandora.

3 har inte svarat: River Island, Ur och Penn och Salt.

I stort har alla butiker vi varit i kontakt med haft krishantering för sina anställda.