– Vi är bäst i klassen. Det var en underbar dag. Nu blickar vi framåt, säger handlaren Robert Larsson.

Det Robert Larsson vill lägga bakom sig är åren mellan 2011 och 2014. Efter larm från anställda om en lynnig handlare och dålig arbetsmiljö kopplades facket och Arbetsmiljöverket in. Det gick så långt att han riskerade att inte få driva stormarknaden under Icas flagg.

Men nu är det 2017 och arbetsmiljön ska enligt nya skyddsombudet och klubben vara radikalt förbättrad.
– Vi har en jättebra arbetsmiljö. Jag vet ingen som inte trivs. Jag har alltid haft ett bra samarbete med handlaren, säger Josefin Sundén som jobbat i butiken i tio år och i dag är skyddsombud.
– Jag var ny de åren Arbetsmiljöverket var här, och som 18-åring ville jag bara jobba när jag äntligen hittat en arbetsplats. Jag var mer orolig över att Robert, vår handlare, kanske skulle förlora butiken och jag jobbet. Personligen har jag aldrig haft några problem med honom. Vi samarbetar jättebra, säger Josefin Vikström, ny klubbordförande men tillägger att det bara är en formell titel. Nya klubben har bestämt att alla är ledamöter med samma ansvar.

Den 19 juni i år fick Ica Kvantum Stenungsund sin arbetsmiljö certifierad, det vill säga kvalitetsstämplad. Certifikatet visar att stormarknaden har ett systematiskt sätt att arbeta med sin arbetsmiljö, vilket i Sverige är ett lagkrav. Ingen annan livsmedelsbutik har i dag certifierat sin arbetsmiljö.
Hur viktigt var det att få ett certifikat?
– Vi vet att vi har en bra arbetsmiljö men ville ta det ett steg längre. Utan att lägga någon värdering i det har kunder sagt ”vilken revansch”, säger Robert Larsson.

Nya klubbordföranden och skyddsombudet håller med. Som skyddsombud var Josefin Sundén delaktig i certifieringsprocessen.
– Jag brinner verkligen för bra arbetsmiljö. Det är viktigt med ett certifikat. Att kunna visa upp men också för oss. Att känna att vi tagit ännu ett steg framåt. Jag ser positivt på framtiden. Det viktiga är att fortsätta arbeta med arbetsmiljön.
– Vi har jobbat mycket med arbetsmiljön. Det är viktigt med certifikat, att kunna visa upp för kunder och tidningar att vi har en väldigt bra arbetsmiljö. Men det är såklart också jätteviktigt att lagar om arbetsmiljö följs och det gör vi. Vi tittar inte bakåt utan framåt mot nya mål, säger Josefin Vikström.

Förra gången Robert Larsson och de anställda ville blicka framåt var 2014. En fackklubb hade bildats. All extern granskning avslutad. Det fanns en optimism. Knappt ett år senare avskedades skyddsombudet anklagad för sexuella trakasserier, men enligt facket handlade det i stället om att hen var skyddsombud. I dag har alla i den gamla fackklubben slutat. Den sista förra året.
– Det vände snabbt. Det var ett helvete. Jag var periodvis rädd för honom, säger en före detta anställd som inte vågar gå ut med sitt namn.
Personen sa upp sig själv.
– Jag fick mitt liv tillbaka. Facket motarbetades och frystes ut. Utskällningar och personangrepp inledde varje möte. Jag har aldrig blivit så nedtryckt.
– Jag är oerhört tacksam att jag slutat där. Det sitter så mycket skit i de väggarna, säger en annan före detta anställd som också vill vara anonym.
– Det där diplomet är ett stort skämt. Den sortens elakhet försvinner inte, säger ytterligare en före detta anställd.

Alla i den gamla fackklubben har slutat. Skyddsombudet avskedades. Vi har pratat med personer som säger att allt var tillbaka i gamla mönster efter att Arbetsmiljöverket lämnade.
– Vi har en god arbetsmiljö. I och med certifieringen har vi också ett kvitto på det. Vi tvingar ingen att jobba här. Nu är vi ett sammansvetsat gäng.

Den nya fackklubben har funnits i lite mer än ett halvt år och består i dag av tre personer. Skyddsombud har funnits längre, sedan två år. Kontakten med avdelningen är sporadisk då fackklubben inte haft behov av det. Ingen annan anställd har heller kontaktat Daniel Ankargren, ombudsman på Handels i Trollhättan.

Fakta

Enda butiken

Att få en certifiering kostar och görs av auktoriserade certifieringsföretag. Föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) eller det europeiska kravdokumentet OHSAS 18001 ska uppfyllas. Ica Kvantum Stenungsund är enda svenska livsmedelsbutiken som är certifierad enligt OHSAS 18001. Inom övrig detaljhandeln är 147 företag det.

Några certifieringskrav:

▶ Bedriva förbättringsverksamhet med fokus på förebyggande arbete.
▶ Genomföra internrevision för arbetsmiljö.
▶ Upprätta arbetsmiljömål samt tillhörande handlingsplaner.
 

Källa: Arbetsmiljöverket, Certifiering.nu

Bakgrund

Flera år med krav på bättring

2011
November: En före detta anställd skickar ett brev till Handels där hon berättar om hur dåligt anställda mår på Ica Kvantum i Stenungsund. Arbetsmiljöverket, AV, gör en inspektion. Därefter ställs krav på förbättrad arbetsmiljö.
2012
Mars: Handels anmäler butikens psykosociala arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket, som hotar med böter om inte handlaren förbättrar arbetsmiljön till den 15 juni.
2013
Januari: AV ställer fler krav. De anställda ska få hjälp att bearbeta situationen på arbetsplatsen. Handlaren har till juni på sig att leva upp till kraven.
Juni: AV gör ett nytt besök. Ytterligare krav ställs, exempelvis ska hjälp tas av en oberoende extern resurs för att utreda den psykosociala arbetsmiljön, därefter ska en tidsatt handlingsplan tas fram.
November: Utredningen konstaterar att anställda fortfarande upplever sig utsatta för kränkande särbehandling. En ny handlingsplan tas fram.
2014
Januari: Ica-handlarnas ansvarsnämnd diskuterar frågan. Sedan bildandet har endast fyra fall nått nämnden.
Februari: Ica-handlarna varnar handlaren. Förbättras inte arbetsmiljön riskerar handlaren att behöva sälja butiken. En oberoende expert ska även utses som stöd till handlaren.
Mars: De anställda bildar fackklubb.
2015
Februari: AV ska göra en ny uppföljning. Är inte arbetsmiljön bra riskerar handlaren böter på nära en miljon kronor.
25 Mars: AV lägger ner sin granskning av butikens arbetsmiljö.