Avtal 2017

Janne Sparrman

Mats Ekeklint, Seko, Jan Rehn, Kommunal, Jari Visshed, Fastighets och Stefan Carlén, Handels, överlämnade var sitt sympativarsel till arbetsgivaren Visita. Bild: Janne Sparrman

Handels varslar om sympatiåtgärder

7 april UPPDATERAD. Handels tar ut sina medlemmar i HRF:s strejk. I dag meddelade förbundet att de varslar om sympatiåtgärder.

David Bicho

Per Bardh

Det är Handelsmedlemmar som jobbar på de HRF-strejkvarslade hotellen som kan komma att gå ut i strejk. Det rör sig om medlemmar som jobbar extra, men även permanent. Personer som precis bytt bransch, men inte hunnit byta fackförbund.

I och med att Handels lagt ett varsel om sympatiåtgärder kan arbetsgivaren inte tvinga dem att jobba, om strejk bryter ut. De har också rätt att söka konfliktersättning.
– Det här är också ett sätt att skydda våra medlemmar, säger Per Bardh.

Tittar ni på fler sympatiåtgärder?
– Det gör vi alltid i ett sådant här läge. Men det är ingenting jag kan kommentera nu, säger Per Bardh.

Hotell- och restaurangfackets, HRF:s, strejk bryter ut den 19 april om parterna inte kommer överens. Dagen efter, 20 april, tas Handels medlemmar ut. Varslet gäller 19 hotell i sex städer.

Förutom Handels har Seko, Kommunal och Fastighets lämnat över varsel om sympatiåtgärder med HRF till arbetsgivarorganisationen Visita.

Kommentarer

Det är bra att vi är solidariska med HRF. <3
Tyvärr hade jag önskat att Handels hade varit solidariska med sina egna medlemmar på partihandelssidan i den egna avtalsrörelsen också. Att lägga sig platt i frågan om arbetstidsvetot istället för att visa musklerna kommer i förlängningen att göra hela Handels svagare.

Kommentera artikeln