Parkeringen utanför Dollarstore i Boden är samlingsplats för nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration på första maj. Handels har överklagat polisens beslut att låta demonstrationen starta utanför butiken.

– Vi tycker inte det är en lämplig plats. Personal i butiken är orolig för att det ska bli tumult, säger Handels ombudsman Maria Andersson Nordström.

Beskedet från polisen på torsdagen var att startplatsen inte kommer att ändras. Maria Andersson Nordström, som är regionalt skyddsombud, säger att hon är beredd att stoppa arbetet i butiken om situationen blir hotfull, till exempel om det skulle bli sammanstötningar mellan nazister och motdemonstranter.

– Jag kommer att finnas på plats på tisdag. Om situationen urartar så det hotar personalens arbetsmiljö kommer jag att lägga ett skyddsstopp och stänga butiken.

Butikschefen Hamudi Mustafa välkomnar engagemanget från Handels ombudsman.

– Det är snällt av henne att komma hit, det är jätteskönt för personalen. Jag tycker det är fel att nazisterna får vara på vår parkering, men polisen har lovat att hålla ordning så jag räknar med att vi ska kunna ha öppet, säger Hamudi Mustafa.

Maria Andersson Nordström berömmer butikschefen för hans tillmötesgående. Anställda som schemalagts på första maj har erbjudits att byta bort sina arbetspass om de känner oro för demonstrationen.

Läs debattaritkeln: ”Vi vill inte ha nazister utanför butikens entré”

Fakta Nordiska motståndsrörelsen

Nordiska motståndsrörelsen är en våldsam nazistisk grupp som hyllar Adolf Hitler. NMR vill störta demokratin och agiterar mot invandring och mångkultur, samt mot ”sionism” och ”globalism” (judar), kapitalism, kommunism, feminism och HBTQ-rörelsen.

Rörelsen grundades 1997 under namnet Svenska Motståndsrörelsen. Nordiska motståndsrörelsen har i dag grenar i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Källa: Expo

Fakta

Skyddsstopp

Ett skyddsombud har rätt att avbryta arbetet på en arbetsplats om det finns en omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa. Detta kallas skyddsstopp, eller skyddsombudsstopp.

Om arbetsgivaren inte håller med om att det finns en omedelbar och allvarlig fara kontaktar han Arbetsmiljöverket. Verket avgör om arbetet ska fortsätta vara avbrutet eller starta igen. 

Skyddsstopp regleras i Arbetsmiljölagen (Kap 6 §7).