Fråga om jobbet

Är du medlem i Handels och har frågor som rör jobbet? Vänd dig till Handels fackliga rådgivning Handels Direkt, på tfn 0771 666 444, eller via hemsidan.

Handelsnytt publicerar ett urval aktuella frågor och svar nedan.

Om du vill lämna tips till redaktionen kan du göra det här.

Senaste frågorna

 • Var sjukskriver jag mig?

  Jag är halvtidssjukskriven sedan ett halvår tillbaka och har fått en rejäl förkylning. Var ska jag sjukskriva mig och vem betalar ut sjuklön?

  //Karin

  SVAR:Om du varit sjukskriven mer än 14 kalenderdagar på t ex 50 procent och sen någon dag blir 100 procent sjuk måste du, förutom att sjukskriva dig till din arbetsgivare, också ta kontakt med Försäkringskassan och sjukanmäla dig där. Om du varit sjukskriven på del- alternativt heltid mer än 14 kalenderdagar utgår alltid ersättningen från Försäkringskassan.

  Claudio, facklig rådgivare, Handels Direkt

 • Vem har rätt till frisyrerna?

  Jag har lagt upp bilder på olika frisyrer som jag gjort på mina kunder. Nu säger min arbetsgivare att jag måste ta bort bilderna. Då det är jag som skapat frisyrerna så kan väl inte min arbetsgivare tvinga mig att ta ner bilderna?

  Tacksam för svar, Anoush

  SVAR:Tillsammans med dina kollegor och din arbetsgivare så ska ni ta fram en policy för hur du som arbetstagare ska förhålla dig till sociala medier när det kommer till ditt arbete. Exempelvis vilka regler som finns för att lägga upp bilder eller inlägg på dina privata sidor. Kunderna är inte dina utan din arbetsgivares – därför är det viktigt att ni bestämmer hur det ska vara på din arbetsplats så att ni alla kan vara överens om vad som gäller.

  Freja, facklig rådgivare, Handels Direkt

 • Vad gäller med sjukintyg för mitt barn?

  Mitt barn har varit sjukt i över en vecka, nu påstår min arbetsgivare att de har rätt till ett sjukintyg för mitt barn. Vad gäller?

  SVAR: Från och med den åttonde dagen av barnets sjukfrånvaro har du en skyldighet att visa upp ett intyg från läkare eller sjuksköterska för Försäkringskassan. Denna skyldighet är dock riktad mot Försäkringskassan och inte till arbetsgivaren. Då arbetsgivaren inte har någon skyldighet att ersätta dig för din frånvaro, har denne inte heller rätt att begära intyg för barnet. Rätten för arbetsgivaren att begära läkarintyg enligt sjuklönelagen gäller bara när du själv är sjuk.

  Elin, facklig rådgivare, Handels Direkt

 • När börjar min GLF gälla?

  Jag jobbar på ett bemanningsföretag. Om jag blir uppringd för jobb hos kund samma dag, när börjar min GFL gälla?

  /Mvh Mats

  SVAR: Du får garantil.nen fram till den stunden du blir uppringd av ditt bemanningsföretag och blir erbjuden ett uppdrag. När du påbörjar ditt arbetspass hos kunden får du ditt genomsnittliga förtjänstläge (alltså din lön hos kunden).

  Juan, facklig rådgivare, Handels Direkt

 • Från när måste jag lämna intyg på sjukt barn?

  Jag har varit hemma i en vecka med mitt sjuka barn. Hon är inte frisk ännu och jag kommer att vara hemma några dagar till. Min chef säger nu att jag måste visa honom ett läkarintyg på mitt sjuka barn. Har han rätt till det?   

  Maria

  svar: Tack för din fråga gällande läkarintyg vid vård av barn. Nej, din arbetsgivare har inte rätt att kräva att se ett läkarintyg i denna situation. Men däremot kommer försäkringskassan att begära in ett läkarintyg från åttonde dagen av vård av barn, för att du skall få ut tillfällig föräldrapenning.

  Thomas, facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Tjänstledig flera år för studier

  Jag är för tillfället tjänstledig för studier som började i januari i år och kommer att vara det året ut. Jag tycker detta är väldigt roligt och utmanande och har tänkt fortsätta även under nästa år.

  Har jag rätt att vara tjänstledig även nästa år? Tacksam för svar!

  Johanna

  svar: Det finns inget hinder i att förlänga din tjänstledighet. Det du behöver göra är att ansöka om en ny ledighet hos din arbetsgivare. Hen har rätt att även denna gång skjuta på din begäran med upp till sex månader, så vi rekommenderar att ansökan kommer in minst sex månader innan du ska vara ledig.

  Nathalie, facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Sjukskrivning och semester

  Jag är halvtidssjukskriven, hur blir det när jag vill ta ut min semester?

  Peter

  svar: Du kan ta ut hela semesterdagar samtidigt som du är sjukskriven på halvtid utan att riskera din sjukpenning. Anledningen är att semesterlön ses som en lön som redan är intjänad sedan tidigare.

  Nathalie, facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Inflytande över schemat

  Min arbetsgivare har givit oss ett schema som börjar gälla om tre veckor och för fem veckor framåt bara. Vi har sagt att vi har vissa önskemål, eftersom jag behöver hämta på dagis. Men han säger att han inte tar hänsyn till sånt. Avtal finns. Vad kan vi göra?   /Jannike

  svar: Arbetsgivaren omfattas av ett avtal och därför behöver han göra följande. Han behöver fastställa ett schema som ska börja gälla först om 30 dagar efter att det fastställs. Det ska omfatta en beräkningsperiod på sex månader. Det ska sättas upp på arbetsplatsen eller skickas till er elektroniskt. Snarast, men senast inom tre dagar från det att ni fick schemat eller ändringar i det, så har ni möjlighet att motsätta er ändringen eller schemat och ska då ange skälen. Om det inte uppnås en överenskommelse, så behöver ni kontakta oss för en förhandling.

  Claudio, facklig rådgivare, Handels Direkt

 • Rätt till sjukskrivning utan intyg?

  Jag sjukanmälde mig för fyra dagar sedan. Arbetsgivaren anser att det är olovlig frånvaro, då de tycker att jag inte är sjuk.   /Jimmie

  svar: Du ska sjukanmäla dig som vanligt till arbetsgivaren. Enligt lag behöver du inkomma med ett sjukintyg från och med kalenderdag åtta i sjukperioden. Det kan vara bra att skaffa intyg tidigare om din arbetsgivare skulle ifrågasätta din sjukskrivning när du är på semester. Dina semesterdagar sparas och du kan ansöka om dessa senare.

  Claudio, facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Vill sluta efter provanställning

  Jag går på min provanställning på en butik som avslutas i slutet på denna månad. Jag har fått ett nytt schema för kommande månad men jag vill inte fortsätta efter provanställningen. Vad gör jag?   /Chatarine

  svar: Om du ej vill fortsätta din anställning hos arbetsgivaren har du två veckors uppsägnings/varseltid, om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen och du har en provanställning. Saknas kollektivavtal finns ingen uppsägnings/varseltid reglerad i lagen utan det är anställningskontraktet som styr alt. att du kommer överens med arbetsgivaren när du kan sluta.

  Kalle, facklig rådgivare, Handels Direkt

   

Kajsas kassaovanor

Malin Biller

Handelsnytt på Twitter

Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med oss, mejla [email protected] eller klicka på länken för att få personliga mailadresser.

Kontakta redaktionen