Fråga om jobbet

Är du medlem i Handels och har frågor som rör jobbet? Vänd dig till Handels fackliga rådgivning Handels Direkt, på tfn 0771 666 444, eller via hemsidan.

Handelsnytt publicerar ett urval aktuella frågor och svar nedan.

Om du vill lämna tips till redaktionen kan du göra det här.

Senaste frågorna

 • Hur kallt får det vara i butiken?

  Vintern är här nu och det blir kallare. Min butikschef envisas med att hålla dörrarna öppna mot stora köpgatan för att locka in kunder. Får han göra så här? Det är kallt i butiken! Hur kallt får det vara? Vad kan vi göra?  /Linnea

  Svar: Om det medför risk för hälsa så får din arbetsgivare inte hålla dörrarna öppna. Detta är rekommendationerna för temperaturer vid olika arbetsmoment: 14–15 grader vid rörligt arbete. Minst 20 vid stillasittande arbete.  Vid temperaturer som ”varaktigt” överstiger 26 grader måste arbetsgivaren undersöka och vidta åtgärder. Om arbetsgivaren vägrar ta sitt ansvar, så rekommenderar vi att ni tar kontakt med oss på Handels.

  Claudio, facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Blir hemskickad när det inte finns jobb

  Jag jobbar på en skönhetsvårdssalong som nagelteknolog. På mitt kontrakt står det att jag är anställd på 40 h/vecka men när jag har få kunder eller någon kund avbokar sin tid brukar arbetsgivaren skicka hem mig tidigare. Jag förlorar mycket pengar på detta och undrar om det är okej att göra så? 

  Mvh Adde

  Svar: Det är de avtalade timmarna på ditt anställningskontrakt som avgör hur många timmar du ska vara schemalagd och få betalt för. Om du skulle bli hemskickad har du ändå rätt till lön för schemalagda timmar. 

  Monica, facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Från när behöver jag visa sjukintyg?

  Jag har sjukanmält mig i god tid i dag torsdag på min fria dag, inför mitt nästa arbetspass på lördag. Jag har åkt på en influensa och det är ju bra om min chef får veta det i god tid. Från vilken dag behöver jag visa ett läkarintyg om jag fortfarande är sjuk hela nästa vecka? 

  /Rebecka

  Svar: Läkarintyg behöver du visa för din arbetsgivare från åttonde kalenderdagen efter din sjukanmälan, det vill säga redan från torsdagen i nästa vecka, trots att du bara har varit sjuk som mest fem arbetsdagar.

  Peter, facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Vad är femårstillägget?

  Jag jobbar i en butik med kollektivavtal. Jag har en fråga om femårs-tillägget, vad är det? 

  /David

  Svar: Anställningstidstillägget ska utges till arbetstagare som efter fyllda 18 år har varit anställd i fem år inom samma företag. Från 1 april 2017 så är tillägget 128 kronor per månad om man jobbar heltid (eller 77 öre per timme om man jobbar deltid).

  Helene, facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Hur länge får man sitta i kassan?

  Jag jobbar i en Ica-butik och har en fråga. Hur länge får man sitta i kassan? 

  //Joakim

  Svar: Om man arbetar i en utgångskassa gäller högst två timmar i sträck, sedan ska man ha minst 20 minuters paus, antingen rast eller andra arbetsuppgifter som att plocka varor. 

  Om arbetet i utgångskassa är ensidigt upprepat och starkt styrt får man arbeta där högst sju timmar, men som mest totalt fyra femtedelar av arbetstiden, under en dag. 

  Arbete vid punktkassor som inte är ensidigt upprepat och starkt styrt har inte samma regler, då det arbetet kan varieras med andra arbetsuppgifter.

  Elin, facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Får chefen övervaka oss hela tiden?

  Jag undrar om min chef får lov att sitta och titta på övervakningsfilmer från butiken och lagret under hela sitt arbetspass? Han gör det för att studera vårt arbete och ibland hör han av sig och kommer med kommentarer för att vi ska lära oss göra ett bättre jobb, som han säger. 

  Mvh Tess

  Svar: Er arbetsgivare har rätt att ha kameror installerade i butiken på publika ytor, men det ska ha anmälts till länsstyrelsen samt förhandlats med facket. De ska enbart användas för öka säkerheten och för att ge polisen dokumentation för att förebygga, avslöja eller utreda brott. Er arbetsgivare får inte använda kamerorna för att övervaka er. Tillgång till inspelat material ska endast användas av säkerhetsansvarig i butiken och polisen vid misstänkt brott. 

  Om din chef inte ändrar sitt arbetssätt är du välkommen att kontakta oss igen, så kopplar vi in en ombudsman.

  Peter, facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Nej till övertid när det kommer på kort varsel

  Jag jobbar på ett lager. Har jag rätt att säga nej till övertid om min arbetsgivare kommer två timmar innan min sluttid? Vi får alltid kompledigt för övertid, kan man inte få pengar i stället? Tacksam för svar. 

  //Sven

  Svar: Din arbetsgivare skall i möjligaste mån lämna besked om övertidsarbete före 12.00. Arbetstagare som har godtagbara skäl skall befrias från övertidsarbete.

  I första hand utgår pengar som ersättning vid övertid, men ni kan också komma överens om att du kan ta kompensationsledigt. Det är viktigt att ni är överens om detta innan.

  Charlotta, facklig rådgivare, Handels Direkt

   

 • Vad är övertid och vad är mertid?

  På min lönespecifikation står det både övertid och mertid när jag har arbetat extra. Vad är skillnaden och när har jag rätt att få övertidsersättning?
  Vänliga hälsningar/ Camilla 

  SVAR: Mertid är när du arbetar utöver dina timmar som du har på ditt ordinarie kontrakt. Ersättningen för mertid är din ordinarie timlön. Övertid är tid som du arbetar över en heltid och då utgår också övertidsersättning.
  Joakim, facklig rådgivare, Handels Direkt 

   
 • Hur många procent är sjuklönen?

  Arbetar som frisör och fattar inte hur mycket jag ska ha i sjuklön. Är det inte 80 procent?
  Från Mia! 

  SVAR: Eftersom frisörer har ett särskilt lönesystem med provisionsbaserad inkomst finns också en särskild beräkning kring sjuklön. Detta gäller för frisörer som omfattas av kollektivavtal.
  Behöriga och obehöriga frisörer samt elev i nivå 4 ska sedan 1/4 2017 ha 93 procent av garantilönen i sjuklön.
  Övriga ska ha 80 procent av tim- eller månadslön. Självklart gäller även regeln om karensdag.
  Kata, facklig rådgivare, Handels Direkt 

 • Inget ansvarstillägg i sjuklönen

  Jag har få sjuklön utbetalad och då har de inte inkluderat mitt ansvarstillägg i sjuklönen. Kan de verkligen göra så att de tar bort mitt ansvar bara för att jag är sjuk?
  Med vänlig hälsning Lena

  SVAR: Du har rätt att få din sjuklön beräknad på den lön du skulle ha haft om du var i tjänst, det vill säga även inkluderad dina tillägg och eventuella ob-tillägg.
  Peter, facklig rådgivare, Handels Direkt 

Kajsas kassaovanor

Malin Biller

Handelsnytt på Twitter

Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med oss, mejla [email protected] eller klicka på länken för att få personliga mailadresser.

Kontakta redaktionen