Fråga om jobbet

Är du medlem i Handels och har frågor som rör jobbet? Vänd dig till Handels fackliga rådgivning Handels Direkt, på tfn 0771 666 444, eller via hemsidan.

Handelsnytt publicerar ett urval aktuella frågor och svar nedan.

Om du vill lämna tips till redaktionen kan du göra det här.

Senaste frågorna

 • Vad är övertid och vad är mertid?

  På min lönespecifikation står det både övertid och mertid när jag har arbetat extra. Vad är skillnaden och när har jag rätt att få övertidsersättning?
  Vänliga hälsningar/ Camilla 

  SVAR: Mertid är när du arbetar utöver dina timmar som du har på ditt ordinarie kontrakt. Ersättningen för mertid är din ordinarie timlön. Övertid är tid som du arbetar över en heltid och då utgår också övertidsersättning.
  Joakim, facklig rådgivare, Handels Direkt 

   
 • Hur många procent är sjuklönen?

  Arbetar som frisör och fattar inte hur mycket jag ska ha i sjuklön. Är det inte 80 procent?
  Från Mia! 

  SVAR: Eftersom frisörer har ett särskilt lönesystem med provisionsbaserad inkomst finns också en särskild beräkning kring sjuklön. Detta gäller för frisörer som omfattas av kollektivavtal.
  Behöriga och obehöriga frisörer samt elev i nivå 4 ska sedan 1/4 2017 ha 93 procent av garantilönen i sjuklön.
  Övriga ska ha 80 procent av tim- eller månadslön. Självklart gäller även regeln om karensdag.
  Kata, facklig rådgivare, Handels Direkt 

 • Inget ansvarstillägg i sjuklönen

  Jag har få sjuklön utbetalad och då har de inte inkluderat mitt ansvarstillägg i sjuklönen. Kan de verkligen göra så att de tar bort mitt ansvar bara för att jag är sjuk?
  Med vänlig hälsning Lena

  SVAR: Du har rätt att få din sjuklön beräknad på den lön du skulle ha haft om du var i tjänst, det vill säga även inkluderad dina tillägg och eventuella ob-tillägg.
  Peter, facklig rådgivare, Handels Direkt 

 • Kan arbetsgivaren neka föräldraledighet?

  Jag har en dotter på två år. Jag har varit föräldraledig med föräldrapenning i tre perioder hittills i år. Nu har jag ansökt om en period till med föräldraledighet, över jul och nyår 2017/2018. Kan arbetsgivaren neka mig att ta ut denna period?
  /Maria

  SVAR: Ja, arbetsgivaren kan neka dig att ta ut denna ledighet. Enligt regelverket får föräldraledigheten delas upp på högst tre perioder per kalenderår. Ansöker man om en ledighetsperiod som löper över ett årsskifte, anses perioden tillhöra det kalenderår då ledigheten påbörjades.
  Men ha kvar din inlämnade ansökan om ledigheten, eftersom arbetsgivaren kan bevilja dig den i alla fall, om det fungerar för verksamheten i övrigt.
  Emma, facklig rådgivare, Handels Direkt 

 • Rätt till semester i vinter?

  Jag tog bara ut två veckors semester i sommar och har tänkt åka utomlands i vinter. Jag lämnade in semesteransökan för november för fyra månader sedan. Visst har jag rätt att ta min semester då eftersom jag ställde upp att arbeta nästan hela sommaren? 

  Hälsningar Katharina

  Svar: Semesterlagen reglerar din rättighet till fyra veckors sammanhängande ledighet under sommarmånaderna 1 juni till 31 augusti. Vill du ha semester under en annan del av året är det bra att du ansöker om semesterledighet i god tid, minst två månader i förväg. Arbetsgivaren kan dock neka ledighet för den perioden som du har ansökt, men har en skyldighet att se till att du får ut din semester under semesteråret. Om de nu väljer att neka din ansökan skall de i stället hänvisa till ett annat tillfälle då du kan få ledigt.

  Christer, facklig rådgivare , Handels Direkt

   
 • Kan jag tacka nej och behålla garantilönen?

  Jag jobbar på ett bemanningsföretag. Har jag rätt att tacka nej till uppdrag från min arbetsgivare och behålla min garantilön? 

  /Gabriel

  Svar: I ditt anställningsavtal ska det framgå tjänstgöringsområde och arbetsskyldighet. Där ska framgå vilka kriterier som du är skyldig att anpassa dig till.

  Du kan avböja ett uppdrag med bibehållen garantilön om synnerliga skäl föreligger, som till exempel vid extremt lång restid eller om du har blivit utsatt för trakasserier hos en tidigare beställare eller vid medicinska besvär som gör det svårt för dig att utföra arbetsuppgifterna som uppdraget kräver. Arbetsgivaren kan då begära att dessa besvär styrks med läkarintyg.

  Bedömning görs vid varje enskilt fall om du har rätt att avböja uppdraget med grund av dessa eller liknande orsaker.

  Peter, facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Kan jag kombinera studier med jobb?

  Jag arbetar i en klädbutik och har planer på att börja studera, jag vill jobba lite extra under min studieledighet. Kan jag kombinera studieledigheten med jobb? 

  Tacksam för svar, Joakim

  svar: Du kan söka ledigt enligt studieledighetslagen. Att tänka på är att arbetsgivaren kan skjuta på din studieledighet upp till sex månader från det datumet du lämnar in din ansökan.

  Du bestämmer själv hur mycket ledighet som du behöver och kan således söka ledigt på exempelvis 50 procent.

  Arbetsgivaren har rätten att leda och fördela arbetet och det innebär att arbetsgivaren avgör hur ditt schema ska se ut för den tid som du har arbetsplikt. 

  För att påverka detta så måste du ha en överenskommelse med din arbetsgivare.

  Konrad, facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Var sjukskriver jag mig?

  Jag är halvtidssjukskriven sedan ett halvår tillbaka och har fått en rejäl förkylning. Var ska jag sjukskriva mig och vem betalar ut sjuklön?

  //Karin

  SVAR:Om du varit sjukskriven mer än 14 kalenderdagar på t ex 50 procent och sen någon dag blir 100 procent sjuk måste du, förutom att sjukskriva dig till din arbetsgivare, också ta kontakt med Försäkringskassan och sjukanmäla dig där. Om du varit sjukskriven på del- alternativt heltid mer än 14 kalenderdagar utgår alltid ersättningen från Försäkringskassan.

  Claudio, facklig rådgivare, Handels Direkt

 • Vem har rätt till frisyrerna?

  Jag har lagt upp bilder på olika frisyrer som jag gjort på mina kunder. Nu säger min arbetsgivare att jag måste ta bort bilderna. Då det är jag som skapat frisyrerna så kan väl inte min arbetsgivare tvinga mig att ta ner bilderna?

  Tacksam för svar, Anoush

  SVAR:Tillsammans med dina kollegor och din arbetsgivare så ska ni ta fram en policy för hur du som arbetstagare ska förhålla dig till sociala medier när det kommer till ditt arbete. Exempelvis vilka regler som finns för att lägga upp bilder eller inlägg på dina privata sidor. Kunderna är inte dina utan din arbetsgivares – därför är det viktigt att ni bestämmer hur det ska vara på din arbetsplats så att ni alla kan vara överens om vad som gäller.

  Freja, facklig rådgivare, Handels Direkt

 • Vad gäller med sjukintyg för mitt barn?

  Mitt barn har varit sjukt i över en vecka, nu påstår min arbetsgivare att de har rätt till ett sjukintyg för mitt barn. Vad gäller?

  SVAR: Från och med den åttonde dagen av barnets sjukfrånvaro har du en skyldighet att visa upp ett intyg från läkare eller sjuksköterska för Försäkringskassan. Denna skyldighet är dock riktad mot Försäkringskassan och inte till arbetsgivaren. Då arbetsgivaren inte har någon skyldighet att ersätta dig för din frånvaro, har denne inte heller rätt att begära intyg för barnet. Rätten för arbetsgivaren att begära läkarintyg enligt sjuklönelagen gäller bara när du själv är sjuk.

  Elin, facklig rådgivare, Handels Direkt