Fråga om jobbet

Är du medlem i Handels och har frågor som rör jobbet? Vänd dig till Handels fackliga rådgivning Handels Direkt, på tfn 0771 666 444, eller via hemsidan.

Handelsnytt publicerar ett urval aktuella frågor och svar nedan.

Om du vill lämna tips till redaktionen kan du göra det här.

Senaste frågorna

 • Ledigt för begravning?

  Jag jobbar i en liten klädbutik. Jag tror inte min arbetsgivare har något kollektivavtal. Nu är det så att jag skall på min farmors begravning. Har jag rätt till ledighet för denna dagen? //Calle

  Läs mer: Du har rätt till ledighet när en närstående dör

  Svar:Permission regleras i kollektivavtalet, inte i lagstiftning. Detta innebär att om din arbetsgivare inte har tecknat kollektivavtal finns ingen reglering om permission för begravning. Det betyder att du inte kan kräva ledighet utan det är upp till din arbetsgivare om hen vill bevilja detta ändå.

  Malin, facklig rådgivare, Handels Direkt

 • Ledigt för att hämta ut passet?

  Jag jobbar på IF Metalls a-kassa. Jag behöver införskaffa ett nytt pass. Det är så att polisen i mitt närområde hinner stänga innan jag slutar jobbet. Finns det något i kollektivavtalet som gäller på min arbetsplats som ger mig rätt till ledigt för detta?   Mvh Adrian

  Läs mer: 7 saker att hålla koll på inför semestern

  Svar: Enligt AFO-avtalet som gäller på din arbetsplats så har du rätt till arbetstidsförkortning (ATF). Du har 780 minuter per kalenderår i proportion till tjänstgöringsgrad, som du kan ansöka om att ta ut i ledighet. Du ansöker om arbetstidsförkortning hos din chef. Din arbetsgivare har rätt att skjuta på ledigheten i upp till tre månader så ansök innan du bokar tid.

  Freja, facklig rådgivare, Handels Direkt

  Läs mer: 7 saker om friskvårdsbidraget

 • Hur blir det med semester under studietid?

  Jag är studieledig från min fasta tjänst. Jag vill ta ut fyra veckors sammanhängande semester från 20 juli. När jag ska ansöka om detta och kan jag bli nekad? /Marie

  Läs mer: 7 saker att hålla koll på inför semestern

  Svar: Det finns inget fastställt datum eller tidsfrist för semesteransökningar, men arbetsgivaren ska ge besked två månader innan sommarsemestrarna. Jag föreslår att du söker så snart du vet vilken period du önskar.

  Om du önskar ta ut din semester under en period då du tidigare beviljats studieledighet innebär det formellt att du avbryter din ledighet för att återgå i tjänst. I så fall ska du förvissa dig om, helst skriftligt, att din studieledighet fortsätter efter semestern. Annars finns risken att din semester ses som ett avslut av studieledigheten och att du måste söka för en ny period med risk för att din chef kan skjuta upp den. 

  Peter, facklig rådgivare, Handels Direkt

  Läs mer: 7 saker du bör veta om tjänstledighet

   
 • Är jag timanställd?

  Jag är anställd i en privat butik, jag har timlön och jobbar 30 timmar i veckan. Betyder det att jag är timanställd?   Hälsningar Anna

  Läs mer: 6 saker du bör veta om arbetstid i butik

  Svar: Nej, det faktum att du har en timlön betyder inte att du är timanställd. Din anställningsform är den som står på ditt anställningsavtal. Anställningsformen ska inte blandas ihop med löneformen. Enligt Detaljhandelsavtalet finns endast fyra anställningsformer: provanställning, tillsvidareanställning, vikariat och visstidsanställning.

  Emma, facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Många rån, hur ska vi tänka?

  Vi har blivit utsatta för rån vid ett flertal tillfällen under året som gått, vad och hur skall vi tänka? 

  //Katarina

  Svar: Om ni inte har skyddsombud på arbetsplatsen kontaktar ni Handels Direkt och den fackliga rådgivningen så kan vi skicka ut ett regionalt skyddsombud som tillsammans med er och er arbetsgivare gör en skyddsrond och åtgärdsplan.  

  Tänk på att alla som var närvarande vid tillfället för rånet skall göra en arbetsskadeanmälan till Afa Försäkring, för det är inte bara fysiska skador som skall anmälas utan även psykiska.

  Charlotta, facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Vilken lön gäller vid inhopp?

  Jag jobbar på ett bemanningsföretag som hyr ut personal till ett lager. Vårt bemanningsföretag jobbar på två olika avdelningar där GFL:en är olika. Min kollega var sjuk ett par dagar och jag fick ersätta honom på den andra avdelningen under de dagarna. Ska jag ha lön för mitt ordinarie schema eller ska jag få enligt den andra GFL:en? 

  Vänliga hälsningar Julia

  svar: Du ska ha lön utefter den GFL som gäller för det arbetet du utför. I detta fall ska du ha ersättning enligt den andra GFL:en.

  Konrad, facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Borde jag inte ha högre lön?

  Arbetar på ett företag som omfattas av kollektivavtalet Fryshus Almega och Handels. Jag arbetar som fryshusmaskinist och har även utbildning som maskinist. Jag har inte något extratillägg på min lön men lönen ligger ändå högre än avtalet. Borde jag inte ha högre lön eller något tillägg? 

  //Anna

  Svar: När det gäller din lön så är det vanligt att ligga högre än avtalet om man varit anställd några år. När det sen gäller att du har en yrkesutbildning så finns det reglerat i kollektivavtalet (§5 mom. 3 särskilda tillägg) att du ska erhålla ett tillägg utöver lönen: ”yrkesutbildade fryshusmaskinister, metallarbetare, smeder, snickare, målare och reparatörer ska erhålla tillägg utöver avtalets tarifflön." Ersättningen regleras inte i storlek, endast att någon form av ersättning skall utgå.

  Anneli, facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Omfattas min tjej av försäkringen?

  Jag och min tjej kommer att flytta ihop och köpa en bostadsrätt. Kommer hon också att omfattas av min hemförsäkring som jag har genom facket? 

  Mvh Jonathan.

  Svar: Hemförsäkringen skyddar dig själv, din familj som är folkbokförd på samma adress och er egendom. När ni nu kommer att bo i en bostadsrätt behöver det tecknas till ett bostadsrättstillägg. Kontakta Folksams kundtjänst för att gå igenom ditt försäkringsskydd.

  Christer, facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Hur kallt får det vara i butiken?

  Vintern är här nu och det blir kallare. Min butikschef envisas med att hålla dörrarna öppna mot stora köpgatan för att locka in kunder. Får han göra så här? Det är kallt i butiken! Hur kallt får det vara? Vad kan vi göra?  /Linnea

  Svar: Om det medför risk för hälsa så får din arbetsgivare inte hålla dörrarna öppna. Detta är rekommendationerna för temperaturer vid olika arbetsmoment: 14–15 grader vid rörligt arbete. Minst 20 vid stillasittande arbete.  Vid temperaturer som ”varaktigt” överstiger 26 grader måste arbetsgivaren undersöka och vidta åtgärder. Om arbetsgivaren vägrar ta sitt ansvar, så rekommenderar vi att ni tar kontakt med oss på Handels.

  Claudio, facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Blir hemskickad när det inte finns jobb

  Jag jobbar på en skönhetsvårdssalong som nagelteknolog. På mitt kontrakt står det att jag är anställd på 40 h/vecka men när jag har få kunder eller någon kund avbokar sin tid brukar arbetsgivaren skicka hem mig tidigare. Jag förlorar mycket pengar på detta och undrar om det är okej att göra så? 

  Mvh Adde

  Svar: Det är de avtalade timmarna på ditt anställningskontrakt som avgör hur många timmar du ska vara schemalagd och få betalt för. Om du skulle bli hemskickad har du ändå rätt till lön för schemalagda timmar. 

  Monica, facklig rådgivare, Handels Direkt

   

Kajsas kassaovanor

Malin Biller

Handelsnytt på Twitter

Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med oss, mejla [email protected] eller klicka på länken för att få personliga mailadresser.

Kontakta redaktionen