Efter begäran från Handels varslar Byggnads om strejk för 400 byggnadsarbetare på elva arbetsplatser från den 20 april. Det gäller bland annat bygget av shoppingcentret Emporia i Malmö, Ikeas nya varuhus i Älmhult och Bergendahls lager i Hässleholm.

Byggnads ordförande Hans Tilly stödjer Handels i kampen för lönepåslag som är större än de 2,6 procent som bland andra Byggnads fått. För en byggnadsarbetare blir det 772 kronors lönehöjning, medan en butiksanställd med samma procenthöjning får nöja sig med 553 kronor.
– Vi stöder den solidariska lönepolitiken som bygger på att det inte blir alltför stora lönegap. Många byggnadsarbetare har också fruar och sambos som jobbar i handeln och därmed stor förståelse för deras krav, säger Hans Tilly.

Han betonar vikten av att de elva förbunden inom LO-samordningen nu visar enighet.
 – Arbetsgivarna håller ihop som på ett band. Det är viktigt att visa att vi också håller ihop, säger Hans Tilly.
Handels förhandlingsledare Tommy Tillgren välkomnar sympativarslet från Byggnads.
– Det är glädjande att Byggnads är först ut i raden av LO-förbund att stödja oss, säger Tommy Tillgren.

Målarna har för sin del varslat om sympatistrejk på sex arbetsplatser från den 20 april. Varslet berör omkring 100 målare på ny- och ombyggnadsarbeten av köpcentrum och butiker, bland annat Emporia i Malmö som även berörs av Byggnads varsel.
– Vi vet att kvinnodominerade avtalsområden har lägre inkomstläge än mansdominerade vilket i sig är helt absurt. Därför är det i högsta grad rimligt att nu stå upp för kvinnorna och Handels krav, säger Svenska Målareförbundets avtalssekreterare Peter Sjöstrand i ett pressmeddelande.

Fastighetsanställdas förbund varslar om sympatistrejk för städare på åtta handelsplatser från den 20 april.

Även Pappers har varslat om sympatiåtgärder i handelskonflikten. Om Handels och Svensk Handel inte tecknat avtal den 23 april inleder Pappers då en blockad på fyra pappersbruk som producerar toa- och hushållspapper till handeln. Det gäller märken som Lambi och Edet.
– Blockaden innebär att vi slutar hantera produkterna. Effekten blir att de inte kan levereras till handeln, säger Pappers avtalssekreterare Matts Jutterström till Handelsnytt.

Som enda industrifack inom LO vägrade Pappers att skriva under det nya industriavtal som slöts 2011. De tre som anslöt sig, IF Metall, GS och Livs, står denna gång utanför LO:s samordnade lönekrav.
– Vi befarade att industriavtalet inte skulle gå att förena med LO-samordningen. Nu vill vi självklart delta i kampen för att utjämna lönerna mellan kvinnor och män, säger Matts Jutterström.

Handels har begärt sympatiåtgärder från flera fackförbund inom LO-samordningen. Exempelvis Kommunal uppger att de kommer att ta ställning inom de närmaste dagarna.

Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren är kritisk mot sympativarslen i handelskonflikten.
– Det här är en minoritet som försöker strejka sig till mer än vad de andra har fått, säger Christer Ågren till TT.

Länk: Dessa arbetsplatser varslas av Byggnads

Länk: Dessa arbetsplatser varslas av Målarna

Länk: Dessa arbetsplatser varslas av Fastighets