Handels har sjösatt sitt e-handelsprojekt. Nu är det ut på arbetsplatserna och organisera anställda och teckna avtal som gäller. Prio-listan är klar. Fyra stora företag på den är Sportamore, Gudrun Sjödén, Lekmer och Apotea. Handelsnytt ringde företagen och ställde frågan:

Varför har ni inte kollektivavtal med Handels?

– Detta är inget aktivt val utan snarare en effekt av bolagets korta historik. Vi har ingen principiell invändning mot kollektivavtal utan kan snarare se fördelar med detta, säger Johan Ryding, vd på Sportamore.

– Frågan har ställts många gånger genom åren. Vi följer Handels och Unionens avtal, men våra anställda har inte efterfrågat ett kollektivavtal, så därför har det aldrig varit en viktig fråga för oss. Men nu när vi växer kan frågan bli aktuell igen. Det skulle vara lättare nu när vi är större, säger Monica Ekervik Hedman, kommunikationschef på Gudrun Sjödén.

– Vår lagerverksamhet sköts av en tredjepartsleverantör, Schenker Logistics, vars personal omfattas av kollektivavtal, men med Transport eller Unionen för tjänstemännen, säger Erik Löfgren, pressansvarig på Lekmer.

– Vi följer Unionens avtal. Det har inte funnits ett behov att teckna det. Men nu sitter vi i samtal med Unionen, säger Pär Svärdson, vd på Apotea.

Fakta om företagen

Sportamore: Sportbutik på nätet.
Antal anställda: runt 130, majoriteten lageranställda.
Startade: 2010.
Omsätter: runt 500 miljoner kronor (2015).
Går med förlust: gick back med 38 miljoner kronor förra året. Gick däremot – för första gången – med vinst i Sverige förra året.

Gudrun Sjödén: Klädbutik med onlineförsäljning.
Antal anställda:
runt 80 lageranställda i Sverige. Inkluderar även tjänstemän.
Startade: redan i slutet av 70-talet började Gudrun Sjödén med traditionell postorderförsäljning. 1997 drog webbutiken på nätet igång. I dag utgör e-handeln 60 procent av verksamheten.
Omsätter: runt 400 miljoner kronor (2015) i det svenska moderbolaget Gudrun Sjödén AB.
Går med vinst: gick med 17 miljoner i vinst förra året.

Lekmer: Leksaksbutik på nätet.
Antal anställda: runt 60 lageranställda, under högsäsong runt 150.
Startade: 2006.
Omsätter: drygt 500 miljoner kronor (2015).
Går med förlust: Gick back med cirka 81 miljoner förra året.

Apotea: Säljer både receptfria och receptbelagda läkemedel på nätet.
Antal anställda: runt 200 anställda, majoriteten lagerarbetare.
Startade: 2012.
Omsätter: runt 600 miljoner kronor (2015).
Går med vinst: gick med 10 miljoner i vinst förra året.

Fotnot: Det är inte solklart vilket avtal som ska gälla. Unionen organiserar apotekspersonal med särskild utbildning, Handels lageranställda utan apoteksutbildning. Facken ska nu titta närmare på detta tillsammans.

Så gjorde vi

Vi har valt att intervjua fyra av de stora e-handelsföretagen som står på fackets prioriteringslista.