Colourbox.

Bild: Colourbox.

Djurbutik varslas om strejk

12 juni Handels varslar om strejk på en djurbutik i Kungens kurva efter midsommar. Syftet är att få företaget att teckna kollektivavtal.

Butiken Sea Hund och Katt i Kungens kurva söder om Stockholm har elva anställda, varav majoriteten uppges vara medlemmar i Handels. Facket har i över ett år försökt få kollektivavtal för de anställda, men företaget har nekat. I dag, tisdag, varslade Handels därför om strejk och blockad.

– De anställda i butiken har sämre lön och sämre pensionsvillkor än övriga butiksanställda i handeln, säger Mathias Pettersson, ombudsman på Handels i Stockholm.

Han påpekar att anställda på företag utan kollektivavtal inte är garanterade samma lön och arbetsvillkor som de flesta andra anställda i branschen.

I och med strejkvarslet kallas medlare från Medlingsinstitutet in. Medlare kommer att försöka få parterna att komma överens. Om de inte har enats före måndag 25 juni träder strejken i kraft.

– Jag hoppas företaget begrundar sitt beslut och kommer fram till att skriva under avtalet, säger Mathias Pettersson.

Sea Hund och Katt var tidigare medlem i arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, som Handels har kollektivavtal med. Efter att Handels begärt att detaljhandelsavtalet ska gälla i butiken lämnade förtaget Svensk Handel. Därefter har Handels försökt få företaget att teckna hängavtal, men ägaren har nekat.

Handelsnytt har ringt arbetsgivaren, som inte vill lämna några kommentarer till Handelsnytt.

Staffan Julius
08 725 52 43