Damm och buller har varit vardag för anställda på Coop Forum Boländerna i Uppsala sedan januari. Då påbörjades butikens totalrenovering och ombyggnation. Nyligen tvingades även majoriteten av anställda ner till deltid.  Tillsammans blev det för mycket.  Förra veckan anmälde facket den bristande arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket.
– Det är katastrof.  Vi vet inte vad vi ska göra. Folk mår dåligt psykiskt. Dels av påfrestningen av att jobba på en byggarbetsplats, dels över att ha tvingats ner till deltid, säger Anette Röör, som är butikens klubbordförande.

Coop säger att de har förståelse för att personalen påverkats av den senaste tidens händelser.
– Vi välkomnar att Arbetsmiljöverket nu tittar på frågan. Vi har ingen annan ambition än att vår personal ska må bra, säger Henrik Stålnacke, HR-ansvarig på Coop Uppsala.

Butiksrenoveringen är nödvändig enligt Coop.
– Vi har gjort allt vi kan för att den genomgripande renoveringen och ombyggnaden ska påverka medarbetare så lite som möjligt, säger Henrik Stålnacke.

Men facket håller inte med. I anmälan till Arbetsmiljöverket, som är en begäran om ingripande, skriver facket att anställa blivit sjukskrivna och att de är rädda för att fler ska bli det. Facket vill ha en handlingsplan omgående.
– Vår förhoppning är att Arbetsmiljöverket kan hjälpa oss, säger Anette Röör.

Anmälan till Arbetsmiljöverket lämnades in 30 april. 

Fakta:

Facket har gjort en så kallad 6:6aFör att komma till rätta med dålig arbetsmiljö ska skyddsombud i första hand vända sig till arbetsgivaren som ska ta tag i problemet. Gör inte arbetsgivaren det kan facket vända sig till Arbetsmiljöverket för hjälp. Det är vad facket på Coop Forum Boländerna gjort.
Källa: Arbetsmiljölagern 6 kap 6a §