Pernilla Thulin på Nikita Hair i Täby centrum var beredd att gå i strejk på måndag morgon. Tack vare att Handels och Frisörföretagarna enades om ett nytt avtal på söndagskvällen kunde hon i stället ta emot sin inbokade kund. Handels ombudsman Magnus Hallqvist som skulle ha kommit med strejklistor och flygblad överraskade i stället med en tårta.

– Skönt att slippa strejka. Avtalet verkar ganska bra, men det är en nackdel att det bara varar ett år. Det finns risk för samma visa nästa år, säger Pernilla Thulin vars arbetsplats varit varslad om konflikt vid avtalsförhandlingarna både 2012 och 2013.

Allra mest nöjd är hon över att ob-tilläggen i avtalet inte alls förändras, trots arbetsgivarnas krav.
– Ob betyder mycket för oss som jobbar på salonger i köpcentrum med långa öppettider. Ob-tilläggen på kvällar och helger ger oss en hyfsad lön trots att vi jobbar deltid, säger Pernilla Thulin.

Frisörernas garantilön höjs ganska kraftigt, med 560 kronor per månad.
– Det påverkar knappast mig, eftersom jag brukar komma över provisionsgränsen i avtalet, konstaterar Pernilla Thulin.
Hur mycket hon tjänar varje månad beror i stället på hur mycket hon har att göra på jobbet. Hennes löneutveckling är också beroende av att arbetsgivaren höjer priserna på behandlingar och varor.

Facket tvingades i de tuffa förhandlingarna ge efter på en viktig punkt: en behörig frisör som är provanställd har under provanställningen (sex månader) inte rätt till garantilön, utan enbart grundlön som är mer än 2 000 kronor lägre.
– Det blir svårare att byta jobb, konstaterar Pernilla Thulin som påpekar att garantilönen betyder mest när man är ny på jobbet, innan man hunnit bygga upp en egen kundkrets.

Samma effekt har höjningen av tjänstetidstillägget som ger 478 kronor per månad efter fem års anställning hos samma arbetsgivare.
– Det är bra, men det gör att erfarna frisörer drar sig för att byta jobb. Vi hade hellre velat ha tillägg baserat på antal år i yrket, säger Pernilla Thulin.