”Borde vara lag på att inte få slänga mat”

9 februari Per Eriksson, butikschef på Willys City i Eskilstuna, märker hur projektet med Matlaget bidrar till stolthet och engagemang bland personalen.

Gustav Butlex

Per Eriksson.

– Carolina Bäck har föreläst för oss och flera har engagerat sig extra, till exempel vår färskvaruansvariga som drog i gång en egen julklappsinsamling till familjerna som är med i Matlaget, säger Per Eriksson.

Mest skänker butiken andrahandsorterade grönsaker, kantstötta förpackningar av ris, pasta, flingor samt kaffe med vakuumsläpp. Även kött, men bara sådant med bäst-före-datum.

– Färs, fisk och inälvsmat som har sista förbrukningsdag får vi inte ge bort. Vi följer alla riktlinjer som Livsmedelsverket har. 

Tycker du att handeln borde göra mer på det här området?

– Ja. I Frankrike är det lag på att man inte får slänga mat. Det borde det vara här också. Det pratas en del om fattigdom i dag, men då mest från migrationsperspektivet. Den här frågan är större än så.