I 3 av 5 fall har arbetsgivaren fått rätt i AD

Det är inte ofta avsked eller uppsägningar kopplade till felaktiga personalköp når förhandlingar i domstol. 5 fall har avgjorts i Arbetsdomstolen de senaste 30 åren.

Av dessa 5 fall har arbetsgivaren fått rätt i 3 fall. Domstolen ansåg att det fanns saklig grund för avsked/uppsägning.

Av de 5 fall som nått Arbetsdomstolen har Handels drivit 3 fall. I 2 av dessa har Handels fått rätt. Domstolen ansåg att det saknades saklig grund för avsked/uppsägning. I 1 av fallen förlorade Handels.

3 av 4 förlikningar har inneburit att den anställde förlorat jobbet

I de fall som stämningar inte når domstol har parterna nått en överenskommelse, förlikning, före domstolsförhandlingarna. De senaste åren har 4 av Handels stämningar avgjorts på detta sätt. 3 av dessa 4 har inneburit att den anställde förlorat jobbet. I 1 av de 4 fallen har den anställda fått tillbaka jobbet.

2011: En make till en Coop-anställd köpte varor, som inte var till familjen, med personalrabatt. Den Coop-anställda avskedades. I förlikningen kom parterna överens om att den anställda skulle få tillbaka jobbet. 

2012: Ikea-anställd tog hem tio kassar för 50 kronor men betalade först dagen efter. Den anställda fick sparken. I förlikningen gjorde parterna en överenskommelse men den anställda förlorade jobbet.

2013: Anställd på Coop Norrbotten skrev en lapp om att hen betalar sina varor när kassan är i gång. Det vill säga dagen efter personalköpet som gjordes när kassan stängt. För det avskedades den anställde. I förlikningen gjorde parterna en överenskommelse men den anställda förlorade jobbet.

2016: Kicks-anställd tog hem varuprover men hade missat att nya rutiner gällde. Den anställda avskedades. I förlikningen gjorde parterna en överenskommelse men den anställda förlorade jobbet.

Källa: Arbetsdomstolen, Handels och Rättsdatabasen Zeteo.