I Stockholm har lokala och centrala förhandlingar avslutats på butikerna i Haninge och Lidingö, och förhandlingar har inletts i ytterligare fyra butiker.
– Vi har försökt att erbjuda alternativa scheman där de anställda får behålla sina timmar. Som att de tar rast senare för att vara många under lunchrusningen till exempel. Men vi har inte fått någon respons på det, säger Jimmy Ekman, ombudsman på Handels Stockholmsavdelning.

I Lund pågår förhandlingar i en av de tre butikerna och även i Malmö ska fack och arbetsgivare inleda förhandlingar i dagarna. Än så länge har ingen av de tre butikerna i Göteborg berörts av schemaändringarna, men framför allt i den största butiken i Nordstan har många heltider.
– Folk är uppretade över hur det här sköts. Framför allt upplever personalen att de inte respekteras som säljare, säger Peter Persson på Handels avdelning i Göteborg.

I Umeås butiker avslutades förhandlingarna redan tidigare i våras. Där sammanföll schemaförhandlingarna med uppsägningar, eftersom en butik lades ner i samma veva.

Totalt räknar Akademibokhandeln med att det är cirka 18 av kedjans drygt 60 butiker som har så många heltidsanställda att de kommer att behöva förhandla om nya scheman.