Ditt flashstöd behöver uppgraderas

fackliganyheter.nu

Yrkespraktik ska ge jobb åt ungdomar

13 april 2012 En ny yrkespraktik ska hjälpa ungdomar som gått handelsprogrammet att få fäste på arbetsmarknaden.

Stäng

Ditt meddelande är skickat!

Något gick fel när tipset skulle skickas.

Var vänlig fyll i alla fält

Skicka

*) Obligatorisk

Ungdomar som gått handelsprogrammet ska kunna få yrkespraktik med 75 procent av lönen, enligt det avtal som Handels och Svensk Handel träffade på torsdagen. Praktiken ska vara på heltid i tolv månader och praktikanten ska ha en handledare.
– Det är en förlängd del av utbildningen som ger ungdomar som gått handelsprogrammet chans att jobba sig in på arbetsmarknaden, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström.

Erfarenheten visar att elever från handelsprogrammet ofta inte är de som arbetsgivarna helst anställer eftersom utbildningen på många håll anses för dålig. Yrkespraktiken är tänkt att göra dem mer attraktiva.  Handeln ska därmed också få kvalificerad personal som stannar i yrket.

Varför ska en ung person nöja sig med 75 procent av lönen?
– 25 procent av tjänsten är utbildning. Det ska finnas en handledare och vi ska göra uppföljningar för att se att det inte missbrukas, säger Lars-Anders Häggström.
Eftersom praktiken sker på heltid ger den ändå högre lön jämfört med många deltidsanställda.
Ser du någon risk att praktikanterna tränger ut riktiga jobb?
– Den risken är mindre än med alla praktikanter som arbetsförmedlingen skickar till butikerna i dag och som inte kostar något för arbetsgivarna.

Flera inslag i Handels nya avtal innebär att de yngstas löner inte höjs lika mycket som de äldres. 16- och 17-åringar får 50 procent av lönehöjningarna i detaljhandelsavtalet, och övriga minimilöner höjs med 80 procent av de 710 kronor som förhandlats fram i butiksavtalet. Men Lars-Anders Häggström försvarar utformningen.
– 16- och 17-åringarna är väldigt få och får inte utföra vissa arbetsuppgifter. Och minimilönerna har vi trots allt höjt med 3 procent. Det är mer än Svensk Handels bud på 2,6 procent och tvärtemot Svenskt Näringslivs ambition att sänka dem.