Skillnaden blev stor när Anna Ingers i mitten av oktober flyttade från förbutiken på Citygross till kommunalrådsrummet i Helsingborgs rådhus.
– Jättehäftigt! Jag gick från att sälja cigg till att skriva motioner.
Något maktskifte fick inte Helsingborg, eftersom Miljöpartiet anslöt sig till den styrande borgerliga alliansen. Socialdemokraten Anna Ingers får försöka påverka i opposition. I sitt politiska arbete har hon stor nytta av sin fackliga bakgrund.
– Handels har fostrat mig. Fackets utbildningar har hög klass och väver alltid in ideologi.

Hon vill kämpa i politiken för Handels hjärtefrågor, trygga jobb och välfärd för alla.
– Jag vill att kommunen ska vara ett föredöme och inte anställa på allmän visstid utan motivering.
Anna Ingers anser att fler fackligt aktiva bör engagera sig politiskt.
– Det är så viktigt att vi tar plats. Nu har vi en före detta fackordförande som partiledare och statsminister. Jag förutsätter att han tar tag i orättvisorna på arbetsmarknaden. Liksom att vi på lokal nivå gör vad vi kan.

Handels Helsingborgsavdelning gör just nu tydligt avtryck i kommunpolitiken i nordvästra Skåne. Ombudsmannen Lennart Nilsson gör sin andra mandatperiod som kommunalråd på halvtid i Höganäs. Han tycker att det politiska perspektivet är en viktig del av fackets kultur.
– Vi ser egentligen ingen skillnad mellan fackligt och politiskt arbete. Det är viktigt att fackliga engagerar sig politiskt, annars finns risk att politiken släpper markkänningen, säger han.

Lennart Nilssons kollega, ombudsmannen Lars Nyander blir i januari kommunstyrelsens ordförande i Ängelholm. Socialdemokraterna leder majoriteten efter 43 års borgerligt styre.
– Äntligen! Vi har suttit i baksätet i många år, nu släpper vi inte ratten i första taget, säger Lars Nyander, känd för Handelsnytts läsare som den som fick Coop att släppa kravet på obligatorisk påsöppning i kassan.
Också han ser tydliga kopplingar mellan fack och politik.
– Vi som jobbar fackligt ser konsekvenserna av politiken i form av lagstiftning, anställningsformer och a-kasseregler. Det behövs fler i politiken som kommer från golvet.

Fakta

Handelsmedlemmar på politiska uppdrag

 

Regeringen:
Fyra ministrar (S) är medlemmar i Handels: Helene Hellmark Knutsson, Anna Johansson, Gabriel Wikström, Anders Ygeman. Alla har varit anställda inom arbetarrörelsen. Inrikesminister Anders Ygeman har tidigare arbetat i Coop-butik och minstern för högre utbildning och forskning, Helen Hellmark Knutsson har jobbat på varuhuset PUB i Stockholm. Båda hade på den tiden förtroendeuppdrag för Handels.

Riksdagen:
Anneli Karlsson (S), Handels ombudsman i Kristianstad.
Björn Wiechel (S), före detta säljare på Clas Ohlson.
Ytterligare 10 ledamöter för S och 1 för V är medlemmar i Handels. De flesta har varit anställda inom arbetarrörelsen.

Kommuner och landsting:
Många Handelsmedlemmar har uppdrag. Bland annat har flera ledamöter i Handels förbundsstyrelse kommunala uppdrag för S: Sophia Andersson, Solna, Melinda Hedström, Skellefteå, Tommie Hägg, Halmstad, Per Lilja, Örebro, Anders Rydahl, Timrå, Marie Söderqvist, Jönköping.

En butiksanställd på framträdande post är:
Solange Olame Bayibsa (S), 27-åring som jobbar på H&M och valts till ordförande i kommunfullmäktige i Upplands-Bro.

Andra partier:
Flest fackligt aktiva Handelsmedlemmar med politiska uppdrag finns i Socialdemokraterna. I Handels förbundsstyrelse sitter dock två personer som är politiskt engagerade i andra partier: ledamoten Elin Westerberg (MP) och ungdomsrepresentanten Daniel Söderberg Talebi (V).

Det finns medlemmar i Handels som har uppdrag för övriga riksdagspartier också. Det är dock ovanligt att dessa politiker samtidigt har förtroendeuppdrag för Handels.