En farlig situation kan tyckas. I dag jobbar Ove Ågren med en annan sorts faror. Som huvudskyddsombud på Ikeas lager i Torsvik utanför Jönköping ska han se till att han och arbetskamraterna inte riskerar sin hälsa på jobbet. Bild: Lars Andersson

Ove Ågren i Vaggeryd har arbetat som stuntman i över halva sitt liv, och skapade rubriker redan som 15-åring som Europas yngsta. Men 40 år fyllda och när första barnet Alice var på väg tog han steget till ett fast jobb som lagerarbetare på Ikea, Torsvik i Jönköping.
– Var sak har sin tid, man måste prioritera och för mig är barnen det största som hänt i mitt liv, säger Ove, som inte ångrar sig en sekund.
– Dessutom såg jag ju många i underhållningsbranschen med flera spruckna förhållanden bakom sig.

Ove Ågrens fru Kristina ”Kickan” hade i många år stått ut med den ekonomiskt osäkra tillvaron och de oregelbundna arbetstiderna så hon ställde mer eller mindre ultimatum. Och eftersom Ove arbetat med det mesta från lastbilskörning och paketering till pizzabagare var det ingen svår omställning.
Det dröjde inte heller länge innan han fick uppdraget som huvudskyddsombud för Handels på Ikea, Torsvik.

Karriären och utbildningen till stuntman började på westernstaden High Chaparral i Hillerstorp. Ove Ågren kommer från en ganska tuff uppväxt i Köping, där brodern hamnade i kriminalitet.
– Jag förstod tidigt att jag måste göra mina val i livet och flyttade hemifrån som 15-åring.

Efter en uppmärksammad artikel i lokala Bärgslagsbladet 1980 där Ove Ågren och hans kompis demonstrerade sina spektakulära stunttricks, hamnade fotografierna bland annat i den amerikanska tidningen National Enquirer. Lektyr hade reportage med honom och efter det gick det snabbt framåt i karriären. Den första filminspelningen var Sova Räv i regi av Gun Jönsson. Ove Ågren visar massvis med tidningsklipp i sina pärmar. Han gjorde stor framgång som Karlsson på taket i Astrid Lindgrens värld, och de senare projekten var bland annat att arbeta upp Western Farm i Boden i norra Sverige.

Han var också inblandad i tv-programmet Ingvar Oldsberg för närvarande. Ett avsnitt sändes från High Chaparral då deltagarna skulle lära sig stunttricks.
– Vi har haft mycket kul tillsammans, berättar Ove som fortfarande har en nära kontakt med Oldsberg.

Men det var inte bara ett häftigt liv med höga hopp, explosioner och brinnande kroppar. Under tio års tid reste han samtidigt runt och föreläste i skolor för att tala om verkligheten och baksidan av våldet, för att motverka våld bland unga.

Just den erfarenheten har han också nytta av i sitt nuvarande uppdrag som huvudskyddsombud på Ikea, där han bland annat håller utbildningar i hur man hanterar rån, hot och våld.
– Många tror att stuntyrket är jättefarligt, men det bygger ju på säkerhet. Jag har inte brutit ett ben under alla mina år. Jag arbetade med riskanalys och konsekvensbeskrivning som också miljöskyddsarbetet handlar om.
– Många mindre företag skulle ha mycket att vinna på att satsa mer på arbetsmiljön, eftersom det sparar in pengar.

Ove Ågren säger att det var en fördel att komma in med sina erfarenheter som egen företagare.
– Från företagets sida lägger man stor vikt vid kostnadseffektivitet och det är också ett argument för att satsa på arbetsmiljö och säkerhet.
– Säkerheten är inte bara företagets ansvar, även de anställda ska följa säkerhetsföreskrifterna, och använda den skyddsutrustning som finns.
– För att slippa tjata försöker vi ha olika fokusområden, exempelvis på hösten tänka på att spänna fast lastbärarna vid bryggan, när det börjar bli halt.

Eftersom han alltid tyckt om att arbeta med människor trivs han med sitt jobb och har lärt sig mycket genom sina fackliga utbildningar.
– Också som stuntman fick jag utbilda andra och brann för det. Skillnaden nu är att jag har en fast inkomst och behöver inte gå balansgång ekonomiskt.

Han tycker arbetsklimatet är bättre än när han började för nio år sen.
– Då struntade många i säkerhetsföreskrifterna. I dag fungerar skyddsombudens arbete mycket bättre.
Ikea-lagrets byte av fackförbund från Transport till Handels gav också större möjligheter att förhandla fram egna villkor för klubbens medlemmar.

Ove Ågren hymlar inte med sin politiska tillhörighet i Socialdemokraterna och LO, som han stundtals får kritik för att skylta med.
– För mig är det en självklar koppling, som jag inte ska behöva dölja, men motståndet visar också på det klimat vi har att jobba i.
Trots det inser han betydelsen av att företag och fack tillsammans äger arbetsmiljön, och att facket måste bli mer flexibelt för nya lösningar.

De senaste varslen förra året som berörde många på lagret Jönköping var förstås en tuff uppgift där det gällde att hitta lösningar för de som drabbats.
De lageranställdas missnöje med anlitandet av bemanningsföretag för att slippa återanställa, har mildrats något efter beskedet att frågan skulle tas upp på en konferens under hösten (se artikel sid 8). Ove hoppas läget förbättras så att man slipper anlita bemanningsföretag.

Vad är du mest stolt över i ditt jobb?
– När man lyckas hjälpa vid försäkringsfall som gått ända upp i länsrätten, och människor fått pengar de inte räknat med. Det känns bra när de kommer fram och tackar en.
Men visst är det tufft också.
– När människor krisar, får man finnas där som medmänniska i deras besvikelse. Den viktigaste uppgiften som förtroendevald är att lyssna och finnas där.
– Så klart jag påverkas eftersom det är mina kamrater och hela familjer som berörs. Men det är ju även ett tryck på cheferna som ska ha samtalen med de anställda.

Snart väntar kongressen 2011 då arbetsplatsens motioner ska tas upp.
– Det blir en tjock lunta att gå igenom, varav en av punkterna är subventionerad tandvård.
Det verkar knappast som om Ove saknar stuntlivet. Dramatiken har bara förbytts.
– Nej, jag har fortfarande kontakt med mina tidigare kollegor. Och vill man ha äventyr – då ska man skaffa barn!