För tio år sedan gick Ingrid Ackewalds konstnärskarriär på högvarv. Hon gjorde utsmyckningar till offentliga byggnader och hade utställningar med måleri, grafik och emalj. Hennes handtryckta textilier var så efterfrågade att hon jobbade dag och natt för att klara leveranserna. En dag tog det stopp.
– Jag satt i bilen och hade plötsligt ingen aning om var jag var. Allt blev svart.

Depressionen slog till med panik-ångest, synrubbningar, hörselbortfall. I flera månader låg Ingrid Ackewald mest och sov.
Vägen tillbaka blev lång. Hon, som hållit kurser där utbrända människor fått läka själen med kreativt skapande, rensade själv bort allt vad konst heter. Hon sade upp sin ateljé och stuvade undan sina konstverk. Under flera år gick hon aldrig i närheten av en konstutställning.

Vändningen kom 2007 när Ingrid började arbetsträna på byggvaruhuset K-rauta i Umeå.
– Stämpelklockan på jobbet hjälpte mig att sätta ramar: att komma i tid och ta rast när det var dags.
Att hjälpa kunder att fixa en smakfull inredning har väckt hennes slumrande kreativitet. Hon försöker få människor att köpa något som verkligen passar dem, och inte bara det som råkar vara modernt.
– Vissa vill vara modiga med färg fast de egentligen är ganska beigea. Jag råder dem att måla upp en liten yta på prov innan de köper tio liter turkos, säger Ingrid som numera är heltidsanställd butikssäljare.

En fråga från en kund fick henne att i höstas göra comeback som konstnär. Mannen ville ha hjälp att inreda sin lägenhet. Ingrid fixade färgsättning, och gjorde väggmålning och collage som uttryckte kundens personlighet och intressen – bilsport och maltwhisky.
– Jag kände: Gud vad roligt, detta är jag bra på. Jag vill göra mer!

Tanken föddes på ett konstprojekt för den egna arbetsplatsen, och hon sökte Handels kulturstipendium för att få råd att genomföra det. Nu har hon fått 5 000 kronor som ett litet bidrag. Arbetsgivaren har lovat stå för färg och material. Ingrid har flera idéer, men lutar just nu åt att måla sina arbetskamrater i helfigur på väggen i personalmatsalen.
– Det ska vara bilder som visar vilka vi är bakom yrkesrollen: en tjej som lever för hästar, en kille som är expert på film, en som håller på med politik

Hon vill ge något tillbaka till jobbet på byggvaruhuset som betytt så mycket för henne. Önskan är att stärka personalgruppen som ibland far ganska illa under sparprogram på företaget och skäll från kunder.
– Vi behöver förenas kring något annat än att kunderna är idioter.

Ingrid Ackewald har återfått tron på konstens kraft. Den vill hon förmedla även till dem som inte är vana att se eller skapa konst.
– Konst kan vara ett språk för att få ur sig svåra upplevelser och terapi för att växa som människa. Man får fler perspektiv på tillvaron och blir mer accepterande.

Hon betonar att man inte behöver tycka något särskilt, eller förstå vad konsten betyder. Det kan vara bra att ta hjälp av en professionell guide på konstmuseet, men det viktiga är ens egen upplevelse.
– Det räcker att känna efter: vad säger det mig? En tanke, en känsla, ett gapskratt. Det kan hända något magiskt!

Hemma i sitt personligt inredda trähus har Ingrid börjat packa upp sina undanstuvade målningar, emaljföremål och textilkonst. Butiksjobbet på K-rauta är hennes vardagsliv och levebröd. I själ och hjärta är hon konstnär.

Fakta

INGRID ACKEWALD

ÅLDER: 53 år.
FAMILJ: Maken Ingemar och två vuxna barn.
BOR: Trähus i Strömbäck, utanför Umeå.
JOBBAR: På K-rauta i Umeå.
AKTUELL: Har fått Handels kulturstipendium på 5 000 kronor för ett konstprojekt på sin arbetsplats.
ARBETSSÄTT: Måleri, grafik, collage, emalj, textiltryck, videokonst mm.

Handels kulturstipendium

Kan sökas av alla medlemmar

▶ Kan sökas av förbundets medlemmar. Summan är totalt max 60 000 kronor per år.
▶ Delas ut för projekt som gör kultur tillgänglig för Handels medlemmar som åskådare eller deltagare.
▶ Förutom Ingrid Ackewald belönas i år två Handelsmedlemmar:
▶ Tomas Hjort på ABF i Örebro får
20 000 kronor för att göra ett fotoreportage och en fotoutställning om handelsanställda i Polen.
▶ Lilian Sundholm på ABF i Eskilstuna får 10 000 kronor för att genomföra en cirkel i grafik med internationellt samarbete.