Erik Gustafsson och Daniel Larsson

Det rasslar till i det blöta lite lösa underlaget  när de bromsar in skridskorna och sätter sig ner på en infrusen brygga. Termosen med kaffe, smaksatt av choklad, korkas upp.
– Mmm, det är så här det ska vara, säger Erik Gustafsson och kisar ut över isen.
Daniel Larsson håller med. Det finns många fina minnen förknippade med stunder som den här: trötta muskler, gnistrande snö och värmande vintersol.

Båda två har åkt långfärdsskridsko sedan de var barn. Erik med en sådan entusiasm att han blev en av Sveriges bästa juniorer i hastighetsåkning och under några år åkte på tävlingar runt hela Europa. Numera åker han liksom Daniel oftast i all ensamhet. Tar tillfället i akt en stund innan jobbet eller en senvintereftermiddag då ljuset kommit tillbaka. Ett sätt bland flera att hålla sig i form. De är överens om att det finns en alldeles speciell känsla med långfärdsskridsko. En känsla av frihet.  

Många håller med. Långfärdsskridsko har de senaste åren gått från att vara en relativt smal sport till en folklig. Vackra vinterdagar är det trängsel på de mest besökta skridskoisarna.
– Här på Norrviken kan det vara 10 000 pers under en helg. Unga och gamla blandat med nybörjare och veteraner. En riktig folkfeststämning med korvgrillning och kaffeservering. Väldigt mysigt, säger Erik.

Andra söker sig till enskildheten, till isarna lång ut i havsbandet eller till blankfrusna tysta skogssjöar.
– Jag är uppvuxen med isarna runt Ludvika. Jag var där senast i helgen och åkte med pappa, så som vi alltid har gjort. Då är det ganska fårordigt och strävsamt, berättar Daniel.
– Även mina bästa stunder har varit när jag stretat på i lä bakom farsans rygg, säger Erik.

I dag  är det folktomt på Norrviken i Sollentuna strax utanför Stockholm. Plusgrader och regn i några dagar har gjort isen förrädisk.
– Jag har kollat israpporten och det är ingen fara. Men det är blött och tungåkt när det, som i dag, ligger vatten mellan kärnisen och den nyfrusna ytisen och skridskorna skär igenom det översta skiktet, säger Erik.

Iskunskap är något som båda har fått med sig från barnsben och ingår i fascinationen över hur material och väderförutsättningar påverkar varandra. Jobbar man i sportbutik är man ofta lite nörd när det gäller just utrustning och väder, resonerar de.
– Jag provar med stort intresse allt nytt som kommer in, säger Daniel.

Många kunder vill uppdatera sina gamla, tunga långfärdspjäxor med en lättare som bara sitter fast i tån och har lös häl, som en klassisk  längdskidsbindning.
– Det är det senaste, och en bra skridsko kan påverka åkningen radikalt. Men det viktiga med långfärdsåkning på naturis är att man har rätt utrustning. Det vill säga, som minst alltid isdubbar och alltid hjälm. Gärna även ispik och lina.

Hjärnskakning är en av de vanligaste skadorna, efter handledsbrott. Stillastående åkare som tappar balansen faller ofta handlöst bakåt och slår huvudet. Åkare som snubblar i fart tar emot sig och bryter armarna.
– Ambulansen går i skytteltrafik vissa dagar, erfar Erik.
Han har kurser i skridskoåkning. En och en halvtimmes kurs är en bra investering, både för att förhindra skador men också för att hitta tekniken som gör åkningen njutningsfull.
– Nybörjare står ofta rakt upp och kör ut benen snett framåt som en pingvin. Det är bättre att böja på benen, sänka ryggen ock skjuta ut skridskorna sidleds i en vaggande takt.

Elementär iskunskap ingår  i kursen. Man bör veta att isen kan vara tunnare där vinden ligger på, utanför vassruggar, vid avloppsutsläpp. Vårisen, är porös och mjölkig, och kan i värsta fall rasa ihop när man åker över den. Ingen av dem har någonsin plurrat oavsiktligt trots sina många timmar på is.
– Man ska ha respekt, och man ska skaffa sig erfarenhet, säger Daniel.
Han rekommenderar isar som plogats av kommunen eller de lokala skridskoklubbarna. De kontrolleras varje dag.
– Bäst är det när isen fryser långsamt. Då blir den hård och slät. Skiner dessutom solen och vinden är svag så är förhållandena perfekta. Då ska man packa termosen i ryggsäcken, snöra på sig skridskorna och bara njuta.

Fakta

Fem tips från Erik och Daniel

Glöm inte fika!

1. Ta med fika.
2. Obligatoriskt: Isdubbar och visselpipa. Rekommenderat: pik och lina. Piken för att pröva isens hållbarhet och lägga tvärs över en vak om man ska häva sig upp.
3. Bra skridskor. Särskilt till nybörjare. Gärna pjäxbindning med lös häl.
4. Ha sällskap. Vid friåkning var alltid minst två av säkerhetsskäl.
5. Tighta kläder. Motvind är jobbigt Luftmotståndet är 80 procent och friktionen från isen är 20.
6. Ta kontakt med din lokala skridskoklubb för att få mer information om isar och rapporter kring istjocklek.

Fakta

Erik Gustafsson och Daniel Larsson

En bronsmedaljör och en cirkusartist

ERIK GUSTAFSSON
Ålder: 21 år.
Arbete:  Skoansvarig på Intersport Sollentuna.  
Bor i Sollentuna med  mamma, pappa och en syster.
Oväntad bakgrund: Tävlat i hastighetsåkning. Brons i junior-VM 2010.
Talang: Mjuk och följsam åkstil.

DANIEL LARSSON
Ålder: 42 år.
Arbete:  Skid- och cykelansvarig på Intersport Bromma.
Bor i  Stockholm med sambo.
Oväntad bakgrund: Cirkusartist.
Talang:  Bra balans.