Sophia Sääf i Vänersborg sökte graviditetspenning för att slippa sitt frisörjobb de två sista månaderna när hon väntade sitt andra barn i början av 2011.
– Jag hade fått ersättning på halvtid när jag väntade mitt första barn 2009, och en arbetskamrat till mig hade fått det på heltid 2010, säger Sophia Sääf.

Men den här gången sa Försäkringskassan nej. När hon ringde och frågade varför blev svaret att henens arbete inte innehåller tunga lyft.
Spphia Sääf överklagade kassans beslut till förvaltningsrätten, men i väntan på domen tvingades hon jobba vidare.
– Det var supertungt att stå och gå hela dagarna, och att jobba när magen var i vägen. Jag älskar mitt jobb, med det är svårt att visa kunderna sin bästa sida i slutet av arbetsdagen när det är så tungt.
I stället minskade Sophia Sääf sin arbetstid genom att ta ut semester och föräldraledighet.
– Det innebär att jag får mindre ledighet med mitt barn efter att han fötts, konstaterar hon.

I maj beslutade förvaltningsrätten i Göteborg att Sophia Sääf, och två andra frisörer i samma situation, visst hade rätt till graviditetspenning. Men Försäkringskassan överklagade i sin tur till kammarrätten, som i slutet av november ändrade domarna. Frisörerna får ingen graviditetspenning, trots att kammarrätten själv konstaterar att jobbet innehåller ensidig belastning, obekväma arbetsställningar och stående arbete hela dagen, vilket alltihop talar för att de har rätt till ersättning. Men arbetet innehåller inga lyft och efter helhetsbedömning blir slutsatsen ändå nej till graviditetspenning.

Nu vill Sophia Sääf med stöd av Handels driva ärendet vidare till Högsta förvaltningsdomstolen.
– Det har blivit en principsak. Frisörjobbet är så tungt att det inte är rimligt att jobba ända fram till förlossningen.

Läs också:
Domen avgör syn på frisörers arbetsmiljö

Fakta: Graviditetspenning

Ledigt från tungt jobb

En gravid kvinna har rätt till graviditetspenning om hon har ett fysiskt påfrestande jobb och arbetsförmågan är nedsatt med minst en fjärdedel. Med fysiskt påfrestande menas exempelvis jobb som innehåller tunga lyft eller påfrestande ensidiga rörelser.

Den som kan jobba en del av dagen kan få graviditetspenning på 25, 50 eller 75 procent.

Risker i arbetsmiljön, till exempel skadliga ämnen som kan skada barnet, kan också ge rätt till graviditetspenning. Arbetsgivaren har ansvar för denna bedömning.

Graviditetspenning på grund av fysiskt påfrestande arbete betalas i högst 50 dagar, och tidigast från den 60:e dagen före beräknad förlossning. De 10 sista dagarna kan man i stället ta ut föräldrapenning.

Källa: Försäkringskassan