Ditt flashstöd behöver uppgraderas

fackliganyheter.nu

"Skulle kännas säkrare"

18 februari 2011 Sluten kontanthantering gör jobbet tryggare, tycker några anställda som Handelsnytt pratat med.

Stäng

Ditt meddelande är skickat!

Något gick fel när tipset skulle skickas.

Var vänlig fyll i alla fält

Skicka

*) Obligatorisk

– En lag om det vore ju toppen. Det minskar rånrisken och skulle kännas betydligt säkrare för mig som anställd. Pengarna blir ju låsta. Men visst är frågan dubbel. Risken finns att man flyttar problemen. Rånarna finns alltid kvar tyvärr, säger Sofia Gustavsson, klubbordförande på Willys Hemma i Säter.

I oktober förra året rånades hennes butik av två maskerade personer med yxa och ett pistolliknande föremål. Efter det inspekterade Arbetsmiljöverket butiken och nu har man satt upp galler i entrén och en spegel ovanför kassan så att den som sitter där får bättre överblick. Man har också tagit bort löpsedlar som täckte fönstren och skymde sikten. Dessutom har personalen fått säkerhetsutbildning. Men något slutet kassasystem är inte aktuellt, enligt Johanna Eurén, pressansvarig på Willys.
– Nej, det är ju en ganska stor investering och innebär ju heller inte någon garanti mot rån.

På Hemköp i grannorten Borlänge fick man däremot sluten kontanthantering i alla fyra kassor i slutet av januari. Efter fem rån på fem år fick personalen nog och krävde ändring.
– Vi har pratat mycket om att vi vill ha ett slutet system. Butiken ligger i ett utsatt område, har öppet till 22. Förra året sträckte sig en kund över disken och tog pengar ur kassalådan. Sådana saker kan inte hända längre, säger Linda Nylén, skyddsombud i butiken.

Systemet har kostat 100 000 kronor per kassaplats.
– Jag ringde min regionchef. Det var inga problem att få systemet när vi kunde redovisa vad vi råkat ut för. Kanske skulle det skett tidigare, men det är stora pengar, säger butikschef Tomas Bladh.

Uppdaterad 18 februari 2011

Linnéa Klint

Linnéa Klint, reporter
010 4508098