Kerstin Rosell och Vesa Leppänen möts i DUELLEN!

Är det bra att kunderna gör mer av kassajobbet?

Kerstin RosellJa, säger Kerstin Rosell, fackombud på Coop Forum Falkenberg, som har självscanning:
– Kassajobbet sliter på kroppen, arbetsskador förhindras. Man kan säga som när grävmaskinen kom. Då använde man spade och trodde att maskinerna skulle ta alla jobb.
– Vi har dragit ner på personal, men det beror på annat. Det finns mycket mer att göra än kassajobb i en butik – skylta, packa upp, prismärka.

Vesa LeppänenNej, säger Vesa Leppänen, som bland annat forskar om kumdmöten i butik, Lunds universitet:
– Det gör butiksarbetet mer anonymt. De anställda förlorar tillfällena till ett leende, ett hej, att växla några ord i kassan. En kund kan genomföra ett köp utan att träffa en människa. Dessutom måste personalen göra slumpvisa kontroller av kunder för att undvika stölder, vilket kan upplevas laddat.
– Men visst finns fördelar ergonomiskt och ekonomiskt.

Vilken kassa väljer du själv när du handlar?

Kerstin Rosell:
– Självskanning. Jag slipper köa och får bättre koll på vad jag handlar när slutsumman står på displayen hela tiden.

Vesa Leppänen:
– Självcheckout. Men det sker alltid minst två irritationsmoment – streckkoder som inte funkar och lampor som blinkar om man lastar fort. Köpet blir upphakat, men går fortare i sin helhet.

Bakgrund

Obemmande butiker nästa steg? 

• Självskanning: Kunden har en miniscanner med sig genom butiken, läser av varorna och betalar antingen i en bemannad eller obemannad kassa.

• Självutcheckning: kunden har ingen skanner, utan går till en speciell kassa med sina varor där man skannar och betalar på egen hand.

• Framtiden: Det finns fyra så kallade Laxomat-butiker på västkusten som är helt obemannade. Kunden kommer in genom att dra sitt betalkort och lägger sen upp varorna på en betalstation som läser av alla varor samtidigt. Butiken säljer färdigmat.