Anneli Jakobsson började en timma tidigare än hon brukar. Hon jobbar i bageriet på Ica Kvantum i Skövde och fettisdagen innebär full rulle. Klockan 5 till 16 står hon vid bakbordet och bakar semlor. Även extrapersonal är insatt.

– Vi kör på för fullt. Det går på ett löpande band, säger hon över telefon när hon satt sig ner för dagens första rast.
– Vi gör vanliga semlor, vaniljsemlor, laktosfria och med Nutella/banan. Den sista har slagit väldigt i år.

Nymodigheter i all ära, men Anneli föredrar originalet. Med vetebröd, mandelmassa och grädde. Speciellt mumsig är mandelmassan, den har lite bitar i sig. Än har hon inte ätit någon semla. Årets första tar hon efter lunchen i dag.
 
Ica-butiken räknar med att sälja runt 4 000 fettisdagsbullar under dagen. Att stå vid det löpande bandet tycker Anneli är jätteroligt.
– Det är en speciell dag med jättebra stämning. Annars går man och gör det vanliga hela tiden, detta är en dag när det blir något extra.

Fakta

Fettisdagen infaller alltid en tisdag, men kan ligga mellan 3 februari och 9 mars.

Dagen är den sista före den kristna påskfastan och enligt traditionen ska man passa på att äta upp sig.

Andra ord för semla är fastlagsbulle eller fettisdagsbulle.