På Bauhaus i Bromma handlar sommaren inte bara om att bygga altaner, friggebodar och flytbryggor. Bland de höga hyllorna, de staplade färgburkarna och kunderna med snickarbyxor pågår ett annat bygge. 

Kirsi Järvenkylä, 33 år, är kassaledare sedan ett år tillbaka. Hon är en av de anställda som är med i Bauhaus talangprogram och hon siktar högt.

– Att vara kassaledare är ett steg i karriären. Nästa steg är servicechef. Jag tycker om att sätta mål och få alla andra med mig, säger hon.

För Kirsi Järvenkylä är butiksjobbet inget tillfälligt, utan något hon vill satsa på i framtiden. Hon har jobbat på olika Bauhaus-varuhus till och från i över tio år. Att hon sökte sig till handeln var för att hon gillar kundkontakten. 

Hon har under åren tagit på sig mer och mer ansvar och fick till slut tjänsten som kassaledare. Genomsnittslönen för en butiksanställd  på heltid 2016 är 24 155 kronor i månaden. Som kassaledare kan man dessutom få ett extra påslag.

– Lönen är viktig. Har man extra ansvar ska man ha mer betalt. Men det är inte så att jag skulle säga upp mig om jag inte fick löneförhöjning, säger hon. 

Hennes arbetsuppgifter är att se till att det inte blir för långa köer, lägga scheman och ta hand om reklamationer. 

Kirsi Järvenkylä har fått gå en ledarskapsutbildning där hon bland annat lärde sig vikten av konstruktiv feedback. Att det inte räcker att säga bra jobbat till en kollega, utan att hon måste berätta vad som var så bra.

– Jag fick också lära mig att alla personer är uppdelade i färger. Jag som är en röd person är spontan och snabb, medan en annan färg kan behöva längre tid på sig att tänka igenom saker.

Kirsi Järvenkylä har enligt statistiken valt helt rätt bransch för bygga sin karriär. Bygghandeln ökar försäljningen hela tiden och i våras gick Bauhaus ut med att de anställer 1 100 personer i hela landet.

Handeln inget för klättrare

Att göra karriär i handeln handlar inte främst om att klättra på statusstegen och bli chef. De flesta som jobbar i butik har andra drivkrafter – till exempel möjlighet att arbeta där man bor och att kombinera jobbet med familj och andra intressen. Den allra viktigaste karriärfaktorn är dock anställningstrygghet – vilket detaljhandeln knappast förknippas med i dag.

Många som jobbar i handeln uppskattar att få ge service till andra och att få jobba enligt sina personliga värderingar. Dessa dimensioner borde rymmas i ett vidare karriärbegrepp, anser Thomas Andersson vid Högskolan i Skövde som forskat om saken.

Källa: Karriärvägar i detaljhandeln (Rapport från Handelsrådet)

 

Fakta Handeln ökar med 4% i år

Köpstarka hushåll och växande befolkning gör att handeln fortsätter att växa med 4 procent i år, enligt HUI Research. Allra bäst går det för bygg- och möbelhandeln som efter fjolårets rekordtillväxt fortsätter att dra nytta av inredningshajp och ökat byggande.13% växte bygghandeln förra året. Det blir ytterligare 5 procents tillväxt i år, spår HUI Research.

Dagligvaruhandeln växer med 3,5 procent och gynnas bland annat av att befolkningen ökar till följd av den stora flyktinginvandringen.

Utvecklingen innebär många nya jobb. Den privata tjänstesektorn kommer att sysselsätta 73 000 personer fler under 2016 och 2017, spår Arbetsförmedlingen. En stor del av de nya jobben kommer inom handeln. Befintlig personal får arbeta mer, och dessutom planerar mer än vart tredje företag att utöka antalet anställda.

Källor: HUI:s prognos för detaljhandeln juni 2016, Arbetsförmedlingens prognos juni 2016