Konkurrensverket har godkänt fusionen och därmed bildas vid årsskiftet en bokhandelsjätte med 135 butiker. Syftet är att de förlusttyngda bokhandelskedjorna ska stärkas genom att dela på centrala kostnader som administration och it. För de butiksanställda väntas inga större förändringar, säger Bokias ordförande Peter Killberg.
– Vi tror att fusionen gör verksamheten livskraftig och därmed bromsar utvecklingen mot allt färre butiker, men vi kan inte utesluta nedläggningar, säger han.

Bokia är starkast i södra och västra Sverige, medan Akademibokhandeln dominerar i Mellansverige och i större städer. I exempelvis Göteborg finns båda två i butikslägen som ofta ligger nära varandra – som i Nordstan, Frölunda Torg och centrala staden.
– Vi har ingen aning om vad som ska hända, men visst undrar man. Heltidsanställda på Bokia är rädda att bli av med timmar precis som de gjort på Akademibokhandeln, säger en Bokiaanställd i Göteborg som vill vara anonym.

Handels klubbordförande på Akademibokhandeln i Göteborg, Gunilla Lind, vill inte kommentera fusionen utan hänvisar till arbetsgivaren KF Media.
Marianne Ljungqvist, Handelsombud på Akademibokhandeln i Skövde, är både orolig och hoppfull.
– Jag tror att fusionen är nödvändig för att få lönsamhet i framtiden. Men det är klart att vi anställda är oroliga, mest i städer där båda kedjorna finns.

Akademibokhandeln och Bokia

135 butiker i jättekedjanAkademibokhandeln ingår i KF Media och har 66 butiker.

Bokia AB:s huvudägare är Killbergs Bokhandel AB och Stiftelsen Natur & Kultur. Bokia har 69 butiker varav 47 ägs av franchisetagare.

Tillsammans har kedjorna knappt 400 anställda.

I det nya bolaget
ska KF Media äga 65 procent och Bokias ägare tillsammans 35 procent.

Sammanslagningen sker vid årsskiftet. Vd för det nya bolaget utses under december.

Ägarna har ännu inte gett besked om ifall butikerna ska ha kvar sina nuvarande namn eller uppträda under ett gemensamt varumärke.