Sista augusti står de nio handläggarna utan jobb. Beskedet har lagt sordin på sommaren och många valde att inte ta någon, eller en kort semester, på grund av den kommande arbetslösheten.
– Man försöker dra någon vits på fikarasten för att muntra upp, säger handläggaren Maria Nilsson, som är ordförande i Handels fackklubb på arbetsplatsen.

Enligt Byggnads a-kassas styrelse handlar nedläggningen om att effektivisera, till exempel genom lägre lokalkostnader.
– När verksamheten samlas på färre orter sparar vi pengar. Inte under första året, men på sikt. Men jag är nytillträdd ordförande och har inte varit med i utredningen bakom beslutet, säger Lars Hildingsson, styrelseordförande för a-kassan.

Fackklubben är kritisk till utredningen.
– Jag köper inte att det blir en besparing. Att vi stänger leder till ökade kostnader för andra kontor, och att ta väck erfaren personal och rekrytera nya – vad är det för kvalitet och ekonomi? säger Maria Nilsson.

Handläggarna är arbetsbefriade uppsägningstiden ut. De blev erbjudna nya jobb på kontoren i Borlänge, Solna eller Umeå, men alla sa nej. Enligt Maria Nilsson fick de bara drygt två veckors betänketid och inget definitivt besked om var de skulle hamna. I stället ska det nyanställas på de tre kontoren.
– I stort sett blir det inte speciellt många färre anställda, säger Lars Hildingsson.

Även Kommunals a-kassa har dragit ner på personal, men i större omfattning. Läs tidigare artikel här.

Fakta Byggnads a-kassa

Fyra kontor kvar

Byggnads a-kassa kommer ha regionkontor kvar i Borlänge, Solna, Söderhamn och Umeå. Dessutom huvudkontor i Stockholm.

På regionkontoren jobbar nära 40 handläggare.

Handels organiserar a-kassans handläggare.