Ditt flashstöd behöver uppgraderas

fackliganyheter.nu

Netto i Malmö slipper slutna kassor

24 november 2011 Matbutiken Netto i Malmö slipper införa slutet kontantsystem, trots Arbetsmiljöverkets krav. Oroande för personalens trygghet, anser facket.

Stäng

Ditt meddelande är skickat!

Något gick fel när tipset skulle skickas.

Var vänlig fyll i alla fält

Skicka

*) Obligatorisk

Efter att Netto vid Värnhemstorget i Malmö utsatts för ett rån och rånförsök krävde Arbetsmiljöverket att butiken skulle skaffa slutet kontantsystem. Företaget överklagade beslutet, och kammarrätten har nu gett dem rätt att slippa.

Hos Handels är besvikelsen stor.
– Tråkigt, helt enkelt. Personalen är positiv till slutna system eftersom många Netto har drabbats av rån. När händer det oss, frågar de sig. Vi får jobba ännu hårdare med frågan nu, säger Susanne Pohjola, ombudsman på Handels i Malmö, med ansvar för Netto.

Nettos vd Jan Richter säger att domen inte kommer att försöka tillämpas på alla butiker.
– I till exempel Angeredsbutiken har vi gjort bedömningen att slutet system behövs, och kommer att införa det på eget bevåg snarast möjligt. Och det kan vara så att vi gör en annan riskbedömning i Malmö om ett år.
 
Han säger att han är generellt positiv till slutna kassor, men att de kan leda till grövre rån. I några av butikerna har rånarna blivit desperata när de inte kommit åt pengarna. Netto tycker också att Arbetsmiljöverket snedvrider konkurrensen när de ställer olika krav på olika butiker.
 
Kammarrätten motiverar sin dom med att det finns en osäkerhet om vilka effekter slutna system har, och att de därtill kostar mycket. Rätten går på Nettos linje om att de gjort tillräckligt för säkerheten. I butiken finns bland annat sedelboxar, ordningsvakter och kameraövervakning, man har öppet som längst till 20 och ensamarbete förekommer inte.
 
Arbetsmiljöverket i Malmö vill inte kommentera domen än, och kan i dagsläget inte säga om man ska överklaga.

Uppdaterad 19 december 2011

Linnéa Klint

Linnéa Klint, reporter
010 4508098