Under maj och juni väntas extra många mynt dyka upp i butikskassorna.

– Det blir stor press på handeln, säger Svensk Handels betalexpert Bengt Nilervall.

Han råder butiker att hänvisa till deras rekommenderade gräns på 25 mynt per köp och hoppas att de som vill göra sig av med större mängder ska vända sig till banken i stället för till butiken.

City Gross i Norrköping fick i vintras ta emot allt större mängder mynt från kunder som ville växla eller betala.

– Folk kom med 1 000 till 1 500 kronor som de sparat i burkar och påsar. Fram till i februari tog vi emot dem, berättar kassaledaren Mia Gustafsson.

Sedan införde butiken den rekommenderade 25-myntsgränsen.

– Vissa blir irriterade och besvikna, men de flesta förstår, säger Mia Gustafsson.

På City Gross är cashguardmaskinerna inställda på att bara ge tillbaka nya mynt så länge det finns. Sedan i mars har det bara hänt enstaka gånger att kunder fått gamla femkronor i växel.

Anställda inom bland annat Coop, Hemköp och Ica berättar för Handelsnytt att deras butiker också enbart ger tillbaka nya mynt. Men långt ifrån alla har tagit det steget. Bengt Nilervall säger att flera stora butikskedjor kommer att sluta ge tillbaka gamla mynt under maj.

– Det kostar pengar för butikerna, både att skicka in gamla mynt och att beställa nya. Därför väntar nog många så länge som möjligt, eller tills kunderna börjar bli irriterade över att få gamla mynt tillbaka, säger han.

Han befarar att det kan bli svårt att få värdebolagen att göra extra hämtningar av mynt de sista två månaderna.

– Loomis jobbar redan dubbla pass.

Krister Colde, arbetsmiljöombudsman på Handels, anser att mynt- och sedelbytet löper på som förväntat.

­– Visst blir det mycket mynt i livsmedelsbutiker och kiosker, och ibland kan det bli väntetider i kassan. Men i stort sett går det lugnt och fint, säger han.

Leif Jacobsson på Riksbanken tror att långt ifrån alla slantar kommer att dyka upp i butikskassorna.

– Hittills har 25 procent av alla 1- och 5-kronor samlats in. När 50-öringen blev ogiltig 2010 var det 30 procent som kom tillbaka. 

Butiksanställda om myntbytet

Therése Carlsson, Icabutik Göteborg

– Vi ger ut både nya och gamla sedlar och mynt. Jag ser inget fel i att använda de gamla ännu. Det får bli en senare fråga när det närmar sig slutspurten.

Sofia Gumpel Wiström, Stadium Stockholm

– Vi har centralt infört begränsning på betalning med mynt på 100 kronor. Vi växlar aldrig. Vi ger tillbaka både nya och gamla mynt.

Linda Stafberg, Panduro Uppsala

– Vi har gräns på 25 mynt per tillfälle men är inte stenhårda om det till exempel kommer in ett barn och betalar med sparbössan.

Tidplan:

Mynt- och sedelbytet

30 juni 2017  Sista dag att betala med gamla mynt och sedlar: 1, 2, 5, 100 och 500 kronor.

31 augusti 2017 Sista dag att sätta in gamla mynt på bankkonto.

30 juni 2018  Sista dag att sätta in gamla sedlar (100 och 500 kr) på bankkonto.

Efter utgångsdatum kan gamla sedlar lösas in av Riksbanken mot en avgift. Detta gäller dock inte för mynt. 

Fakta

Sedelbytet går smidigt

Även vissa sedlar blir ogiltiga. Bytet av 100- och 500-kronorssedlar går relativt smidigt, rapporterar både Riksbanken och Svensk Handel. Den 31 mars fanns visserligen äldre sedlar för 16 miljarder kronor kvar i cirkulation, men de nya motsvarigheterna som getts ut var värda ännu mer. De äldre sedlarna upphör som betalningsmedel efter 30 juni i år, men kan sättas in på bankkonto i ett år efter det.