Ditt flashstöd behöver uppgraderas

fackliganyheter.nu

Männens föräldradagar har ökat på Clas Ohlson

29 maj 2012 Ett syfte med Clas Ohlsons löneutfyllnad är att papporna ska vara hemma i alla fall tre månader på raken. Förslaget kom från en anställd.

Stäng

Ditt meddelande är skickat!

Något gick fel när tipset skulle skickas.

Var vänlig fyll i alla fält

Skicka

*) Obligatorisk

– Ett Handelsombud lyfte frågan på en facklig konferens, och tyckte att utfyllnad har väl alla moderna arbetsgivare. Företaget nappade, säger Emma Lindqvist Ångman, klubbordförande på butiken i Gallerian i Stockholm och med i den centralfackliga gruppen.

Ofta förlorar en familj ekonomiskt på att mannen är föräldraledig, eftersom det ofta är han som tjänar mest. Löneutfyllnaden infördes bland annat för att få föräldrarna att dela ledigheten mer lika.
– För att få ersättningen måste man vara hemma minst tre månader i rad på minst 50 procent. Det får inte bli en månad på semestern eller en dag i veckan, säger Emma Lindqvist Ångman.

Längre sammanhängande ledigheter gillas även av dem som jobbar kvar.
– Då kan våra deltidsanställda få en längre sammanhängande anställning med fler timmar, säger personalchef Susanne Löfås Hällman.

Enligt henne har männens föräldradagar ökat sedan utfyllnaden infördes 2004. Men hon säger att det är svårt att dra någon slutsats av det eftersom det samtidigt anställts fler och uttaget ökat per automatik.