Ditt flashstöd behöver uppgraderas

fackliganyheter.nu

Malmö-butiker brister i säkerhet

1 juni 2011 Hela sju av tio småbutiker i Malmö har fått bakläxa av Arbetsmiljöverket för dåligt säkerhetsarbete. Ändå tycker verket att många gjort framsteg med till exempel utbildning.

Stäng

Ditt meddelande är skickat!

Något gick fel när tipset skulle skickas.

Var vänlig fyll i alla fält

Skicka

*) Obligatorisk

Arbetsmiljöverket inspekterade 400 arbetsplatser i Malmö under tre veckor i maj, i insatsen ”Säkert i Malmö”. Nära 200 av besöken gjordes butiker, såsom närbutiker och ur- och guldsmedsaffärer med upp till nio anställda.

Sju av tio butiker fick krav om att jobba bättre med att förebygga rån, hot och våld. Det vanligaste kravet handlade om att jobba mer med riskbedömningar, till exempel att gå runt i butiken med en checklista.

– Glädjande nog har många anställda gått utbildningen ”Säker i butik”, och vi ser att fler butiker har kameraövervakning och larmmöjligheter. Medvetenheten ökar kring frågorna och det kan nog Handels, Svensk Handel och vi ta åt oss äran för. Men fortsatta ansträngningar behövs. Det är viktigt att anställda och skyddsombud får delta i det arbetet, säger Mats Ryderheim, chef för Arbetsmiljöverkets distrikt Malmö.

Sett till alla 400 kontrollerade arbetsplatser, exempelvis polis och fritidsgårdar, fick sju av tio krav på säkerhetsåtgärder också bland dem.

Läs tidigare artikel

Uppdaterad 7 juni 2011

Linnéa Klint

Linnéa Klint, reporter
010 4508098