Utrymmet för enskilda LO-förbund, som Handels, att driva sin egen valrörelse är mindre inför extravalet till riksdagen den 22 mars, än inför de allmänna valen i höstas. LO:s valplan, som presenterades på tisdagen, innebär att de 14 fackförbunden går fram med gemensamma budskap och mål. Parollen är ”Vilket Sverige väljer du?”
– LO-förbundens medlemmar är de som förlorade mest på att regeringens budget röstades ner. A-kassan höjs inte, sjukförsäkringen förbättras inte och satsningar på en bättre arbetsmiljö blir inte av. Det visar vad som står på spel, säger LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin.
LO:s plan är att måla upp extravalet som en tydlig konflikt mellan höger och vänster, och betona att högern består av fem partier sedan Sverigedemokraterna valt att rösta fram Alliansens budget.

LO:s utvärdering av 2014 års val visar att direktkontakter med LO:s medlemmar är en nyckel till framgång i valet. Inte minst gäller det telefonkampanjen där över 230 000 LO-medlemmar ringdes upp inför valet. Bland de medlemmar som fick telefonsamtal röstade fler på S och färre på SD jämfört med dem som inte fick samtal.
I januari börjar ringkampanjen inför extravalet. Målet är att 150 000 medlemmar ska ringas upp med ett tydligt och samordnat budskap om att rösta för en socialdemokratiskt ledd regering.
LO:s mål är, förutom just en S-ledd regering, att andelen S-röster bland LO-medlemmar blir högre än vid valet i september, och att valdeltagandet bland LO-medlemmar blir minst lika högt som i övriga befolkningen.

Utvärderingen av 2014 års val, som gjorts av Handels förra ordförande Lars-Anders Häggström och Arenagruppens Lisa Pelling, visar att LO:s nya arbetssätt i årets valrörelser varit framgångsrikt. Facket har satt sin egen agenda och fört fram politiska krav som är viktiga för medlemmarna, bland annat i form av ett 10-punktsprogram för ordning och reda på arbetsmarknaden.
Utvärderingen visar att LO fick gensomslag för sina krav, både i Socialdemokraternas valmanifest och i den rödgröna regeringsförklaringen. Dock uppstod vissa slitningar mellan manligt och kvinnligt dominerade LO-förbund.
– Tiopunktsprogrammet var bra, men förslagen vände sig främst till industrin och byggsektorn. Det saknades förslag som rörde tjänstesektorn, till exempel problemen med deltid och visstid, säger Lars-Anders Häggström.