Ditt flashstöd behöver uppgraderas

fackliganyheter.nu

Kronor och bemanning i avtal för ellager

10 maj 2012 Anställda på ellager har fått ett nytt kollektivavtal. Det motsvarar de avtal som träffats för lager inom handeln.

Stäng

Ditt meddelande är skickat!

Något gick fel när tipset skulle skickas.

Var vänlig fyll i alla fält

Skicka

*) Obligatorisk

Det ettåriga avtalet mellan Handels och Teknikgrossisterna (TGA) gäller omkring 700 anställda på ellager. Avtalet som blev klart i veckan innehåller löneökningar på 665 kronor per månad och heltidsanställd, precis som avtalen för privata och kooperativa lager inom handeln. Varje anställd är garanterad 50 procent av höjningen medan resten fördelas i lokala pottförhandlingar. I handelns lageravtal är individgarantin 55 procent.

Den något större andelen för individuell fördelning i TGA-avtalet är en eftergift Handels fått göra för att få igenom kravet på samma krontal som i övriga avtal, förklarar Handels ombudsman Mikael Segel. Trots det är han nöjd med uppgörelsen.
– Löneläget är lägre på ellagren än i partihandeln, så 665 kronor blir procentuellt mer på TGA-avtalet. Men eftersom vi inte har någon gemensam lönestatistik vet ingen riktigt hur mycket det blir, säger han.

Avtalet med TGA innehåller samma skrivning om fackligt inflytande vid inhyrning av personal som i lageravtalen med Svensk Handel och KFO.
– Regleringen av inhyrningen är det bästa med avtalet. Nu blir det lättare att få bemanning på ett schyst sätt, säger Mathias Saxin, klubbordförande på Elektroskandia i Örebro, som var med och förhandlade.