Svenskarna handlar oftare med kort och över nätet, och vi kan mycket väl vara utan mynt och sedlar om 20 år. Det menar Niklas Arvidsson, forskare vid KTH i Stockholm som i fredags presenterade rapporten Det kontantlösa samhället. Han pekar ut handeln som en av vinnarna.

– Framförallt arbetsmiljömässigt, försvinner kontanterna minskar rånrisken. Ett rån är väldigt traumatiskt och ett stort problem med att jobba i handeln i dag, säger Niklas Arvidsson till Handelsnytt.
– Sen kommer inte kriminaliteten försvinna utan ta andra former, så kanske ökar varustölderna. Och man kan tänka sig att arbetstillfällen försvinner om alla betalningar är elektroniska och hanteringen effektiviseras.

Andra fördelar med ett kontantlöst samhälle är att butiker slipper kostnader för värdetransport och att lägga tid på att räkna kassor. Däremot kan små butiker bli förlorare om avgifterna för kortköp är höga.

Redan i dag har kedjorna Kungsängen och Telia kontantfria butiker och på Hemköp och Willys kan man betala med mobilen. Även många kollektivtrafiksföretag förbjuder kontanter och fler bankkontor blir kontantlösa. Det som talar mot att samhället blir kontantfritt är exempelvis att Riksbanken kommer med nya sedlar och mynt 2015 och att den äldre generationen föredrar kontanter.

Fakta

Fler kvinnor betalar med kort 

• Vid köp under 100 kronor är kontanter vanligast. För högre summor används oftast bankkort.
• Kvinnor använder oftare kort, liksom de under 44 år, de som tjänar över 240 000 kronor/år och de som är universitets- och högskoleutbildade.
• Vid årsskiftet 2012/13 fanns det runt 349 miljoner sedlar i cirkulation, värda 91 miljarder kronor.

Källa: Riksbanken.