Arbetsgivarorganisationen Svensk Handel är överens med Handels – heltiderna inom handeln ska bli fler. Trots det gör allt fler företag sina heltider till deltider. Nu handlar det om byggvaruhuset K-rauta.

Förra året gick bygg- och järnkedjan 200 miljoner back. Stora delar av ledningen byttes ut och
K-rautas verksamhet sågs över. Resultatet av översynen är att alla butiker ska omorganiseras. Nyligen lades även varuhuset i Helsingborg ner.

– Konkurrensen har hårdnat och tillväxten är negativ. Vi måste göra våra butiker mer effektiva. På några ställen får anställda sluta. På andra ställen skär vi i heltidstjänsterna. Men vi sitter just nu i förhandlingar med facket, så hur det blir exakt kan jag inte säga i dag, säger K-rautas vd Johan Wiklund.

I Linköping och Norrköping har närmare ett tiotal anställda förlorat jobben. Totalt jobbar ett 40-tal på K-rautas varuhus i trakten.

– Som den ekonomiska situationen ser ut är det förståeligt, men det är alltid trist. Beskedet var inte oväntat för de anställda. Under hösten har vi sett att byggbranschen haft det tufft. Totalt har ett tjugotal här i Linköping och Norrköping blivit uppsagda, säger Stellan Johansson som är ombudsman på Handels i Linköping.

Ronny Palm har jobbat på K-rauta i Linköping i elva år. Han är en av dem som får vara kvar.

– Det är skönt, men det kommer att bli tufft. Vi blir färre men ska göra samma jobb. Vi går med förlust så jag förstår att man måste göra någonting, säger han.

I Växjö är förhandlingarna inte helt klara. Men anställda kommer få gå ner i tid och scheman kommer att ändras.

– De som är kvar kommer att få det tufft. De kommer att få jobba fler helger och organisationen är slimmad nu, säger Stina Josefsson, ombudsman i Växjö.

I Malmö har 16 personer fått sluta. Åtta har fått gå ner i tid. Men majoriteten av de 46 som jobbar på K-rauta har fått behålla sina arbetstider.

– Det är svårt att veta om det var ett nödvändigt beslut. Men det blev inte som vi varit med om tidigare att heltidare, eller de på 80 procent, tvingats ner till helgjobb eller jobb på få timmar. En sådan strategi tror jag inte på. Genom arbetsvillkoren, att man kan leva på sitt jobb, köper företagen de anställdas lojalitet. Företaget tappar kompetens också, säger Suzanne Jensinger, ombudsman på Handels i Malmö.

Fotnot: I november beslutade K-rauta att lägga ner sitt varuhus i Helsingborg. 32 anställda förlorar jobbet. I dagsläget är inga fler butiker nedläggningshotade. Se ”Läs tidigare artiklar”.

Expert om branschen

Fler kan följa K-rautaEnligt Jonas Arnberg på HUI research har butiker som har med husmarknaden att göra det tufft, och har haft det sedan krisen 2008.

-- Det är inte orimligt att butiker kommer att tvingas stänga. Människor är inte lika benägna att renovera eller bygga om sina hus längre. Så efterfrågan har minskat samtidigt som konkurrensen för byggvaruhusen har ökat, säger Jonas Arnberg, konsultchef på HUI research, tidigare Handelns utredningsinstitut.

Även om Sveriges och den enskildes ekonomi blir bättre tror Jonas Arnberg att byggvaruhusen har några tuffa år framför sig.

-- Vid högkonjunktur går räntan upp, vilket gör att gemene man fortsätter hålla tillbaka på renoveringar, säger Jonas Arnberg.

Råd:

Tacka ja under protest

Ska du tacka ja eller nej om du erbjuds att jobb på färre timmar än det du har. Här är Handels råd:

  • Tacka ja men gör det "under protest". Säger du att du är emot förändringen kan arbetstidsförkortningen ses som ofrivillig och uppsägningstiden måste ha löpt ut innan arbetstidsförkortningen kan göras.  På det sättet tjänar du någon månad. Blir det en tvist kan även ursprungstjänst fås tillbaka.
  • Arbetstiden kan kortas med en gång om du tackar ja utan att motsäga dig arbetstidsförkortningen.
  • Den som tackar nej kan bli helt uppsagd.

Källa: Handels.