Arbetsgivaravgifterna för unga sänktes 2007 och 2009 som ett sätt att underlätta för ungdomar att få jobb. Rapporten från Handels visar dock att andelen sysselsatta personer mellan 18 och 26 år inte har ökat under perioden. Tvärtom har andelen unga minskat i butiker och lager under de fem helår som gått sedan den första sänkningen gjordes.
– Handeln har traditionellt en stor andel ungdomar. Arbetsgivarna anställer när de har behov av arbetskraft, inte för att det finns billig arbetskraft. Regeringen har slösat pengar på en åtgärd som är totalt misslyckad och bara har lett till ökade vinster i företagen, säger Handels förste vice ordförande Susanna Gideonsson.

Regeringsföreträdare har argumenterat för att ungas sysselsättning skulle försämras om arbetsgivaravgifterna återställdes till tidigare nivåer. Men Handels menar att de 17 miljarder kronor per år som subventionen kostar kunde användas mycket bättre.
– Matchningen på arbetsmarknaden måste bli bättre så att företagen som söker personal kan hitta rätt kompetens. Därför behövs arbetsmarknadsutbildning och vuxenutbildning så att människor kan omskola sig, säger Susanna Gideonsson.

Handels rapport debatteras vid ett seminarium i Almedalen på Gotland i morgon, torsdag. Förutom Susanna Gideonsson deltar bland andra Elisabeth Svantesson (M), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Hon delar inte Handels slutsatser att reformen är misslyckad.
– Det går inte att dra långtgående slutsatser utifrån en enda bransch. Enligt utvärderingsinstitutet IFAU har reformen gett cirka 15 000 fler jobb. Och skulle vi ta bort subventionen så skulle inte jobben påverkas positivt, säger Elisabeth Svantesson till Handelsnytt.

Vid seminariet är hon beredd att diskutera Handels förslag till hur de 17 miljarder per år reformen kostar skulle kunna användas bättre.
– Det är alltid bra att diskutera hur vi använder våra gemensamma pengar. Reformen ger också intäkter i och med att unga som varit arbetslösa kommer i arbete. När vi har gett den några år till får vi utvärdera resultatet.

Handels rapport:

Kostnaden motsvarar
40 000 offentliga jobb

Arbetsgivaravgifterna för unga sänktes i två steg 1 juli 2007 och 1 januari 2009. I dag omfattas alla unga upp till och med det år de fyller 26 år.

Handels rapport visar att lönekostnaderna verkligen minskat kraftigt. I detaljhandeln var det 2006 cirka 16 procent billigare att anställa en ung person jämfört med en äldre. 2012 hade skillnaden ökat till 32 procent.

I partihandeln ökade lönekostnadsskillnaden samtidigt från cirka 8 procent till cirka 25 procent.

Andelen unga mellan 18 och 26 år i handeln har inte ökat utan tvärtom minskat under perioden.

De 17 miljarder kronor per år som reformen kostar kan enligt Handels användas bättre. Summan motsvarar till exempel:

  • 40 000 heltidsanställningar i offentlig sektor.
  • 240 000 platser i vuxenutbildning.
  • Cirka 200 000 platser i arbetsmarknadsutbildning.
  • 185 000 nya högskoleplatser.

Rapporten har skrivits av Handels utredare Stefan Carlén och Josefine Boman.

Länk: Läs rapporten på Handels hemsida.