– Vi ska byta erfarenheter och kunskap kring hur man jobbar fackligt på arbetsplatsen, till exempel hur man förhandlar och organiserar sig, säger Susanna Gideonsson, ordförande på Handels.

Det är förtroendevalda på Ikea i Sverige och Turkiet som ska träffas. Framför allt är det de fackligt engagerade i Turkiet som vill ta del av sina svenska kollegors kunskaper.

Förra året fick de anställda på Ikea i Turkiet äntligen kollektivavtal. Vägen dit var lång. Under fem år kämpade de anställda för rätten att organisera sig och för att få ett kollektivavtal. Trots att facket nådde 40 procent medlemskap på Ikea, den procentgräns som krävs för att bli en officiell klubb, dröjde det tills Ikea i Turkiet godkände facket. Ikea har även motarbetat anställda som velat gå med i facket.

Men förra året förhandlade alltså Koop-Is, Handels motsvarighet i Turkiet, och Ikea i Turkiet fram ett kollektivavtal för de anställda på turkiska Ikea.

Tanken är att samarbetsprojektet mellan Koop-Is och Handels ska dra i gång till hösten. Förbunden ska träffas igen i april i anslutning till Handels kongress.

Handelsnytt har sökt Koop-Is men inte lyckats få en kommentar.