I början av förra året införde Cubus hemgångskontroller i kedjans 70 butiker.
– Om företaget känner att de vill ha det här så är vi med på det. Det känns skönt att kunna visa att man är grön, då har man ryggen fri, säger Ann Nilsson, fackombud och skyddsombud på butiken i Eskilstuna.

Hon har för egen del redan varit med om att de anställdas väskor har kontrollerats vid hemgång vid två tillfällen. Och hon säger att kontrollerna har gått till på ett schyst sätt.
– Vi får ju visa upp det vi har själva. Och jag är jättenoga med att jag har kvitton, även på det som jag har köpt på Lindex. Vi påminner också varandra om att vi ska vara noga med att spara kvittot om man handlar något.

Enligt Robert Granath, säkerhetschef på Cubus, är syftet med hemgångskontrollerna att säkerställa att företagets rutiner följs, till exempel just att den anställda har ett kvitto med sig om hen har köpt en vara.
– Kontrollerna har ett förebyggande syfte. Vår avsikt är inte att ta fast tjuvar, säger han.

Robert Granath har inga siffror på hur många anställda det är som stjäl eller hur stort internsvinnet är inom butikskedjan.
– Det är svårt att uppskatta. Vi avslöjar, polisanmäler och avskedar ett antal personer varje år, men vi har inte mer problem än vad någon annan har.

Kontrollerna är frivilliga men om den anställda vid upprepade tillfällen vägrar att öppna sin väska ska butikschefen kontaktas.
– Då får man se vilken förklaring personen har. Man kanske har en väska med gamla träningskläder som man inte vill visa upp och då är det en utmärkt ursäkt.

Hemgångskontrollerna görs av ett vaktbolag och ska ske på slumpmässigt utvalda tider, cirka två, tre gånger per år, enligt Robert Granath.

Fakta: så går det till

Kontroller får inte
vara kränkande

Rutiner för hemgångskontroller görs i samråd med facket.
-- Vi kan inte hindra att företag inför hemgångskontroller men vi kan se till att företaget inför rutiner som syftar till att kontrollerna inte upplevs kränkande eller diskriminerande, säger ombudsmannen Jannika Fahlander på Handels.

Enligt facket är det till exempel viktigt att hemgångskontrollerna görs diskret av legitimerade väktare, att kontrollerna är frivilliga och att företaget informerar om det.
-- Man får till exempel inte använda kontrollerna för att hota med, som att hävda att en vägran att visa upp innehållet i sin väska är saklig grund för uppsägning, säger Jannika Fahlander.