Handels ordförande kommenterar den svenska regeringskrisen på en raspig telefonlinje från Sydafrika där hon deltar i världskongressen för den fackliga internationalen UNI. Susanna Gideonsson beklagar att regeringens budgetproposition på onsdagen röstades ner då Sverigedemokraterna valde att stödja alliansens budget.
– Regeringens budget innehöll mycket som vi gillar: åtgärder för full sysselsättning, slopande av Fas 3, förbättring av a-kassan. Den uppkomna situationen är mycket olycklig, men Stefan Löfven kunde inte göra annat än att utlysa extraval.

Inför valet i september drev Handels en omfattande valkampanj där man bland annat ringde upp 36 000 Handelsmedlemmar för att diskutera politik.
Blir det en liknande insats inför extravalet i mars?
– Det har vi inte bestämt ännu. Men vi ser fortfarande att våra medlemmar behöver en S-ledd regering. Och våra politiska krav ligger fast: trygga jobb, välfärd för alla och full sysselsättning. Vår utvärdering av valarbetet visar att medlemmarna får större förståelse för våra ståndpunkter när vi möter dem i samtal öga mot öga.

De sista veckorna före valet i september krympte den rödgröna sidans försprång gentemot alliansregeringen. Många väljare ansåg att skillnaderna mellan huvudalternativen var för små. Vad bör man göra annorlunda inför extravalet?
– De som tappade mest inför valet i september var Miljöpartiet. Ja, skillnaderna mellan alternativen var inte tillräckligt tydliga då. Men nu finns två konkreta budgetalternativ med en tydlig skillnad. Regeringens budget som röstades ner går i rätt riktning.

SD som utlöste regeringskrisen genom att rösta på alliansens budgetförslag vill göra extravalet till en ”folkomröstning om invandringspolitiken”. Hur bör Handels i sitt valarbete förhålla sig till SD?
– SD har visat sig vara ett högerparti som röstar med de borgerliga i 97 procent av alla frågor. SD:s ideologiska grundsyn står i bjärt kontrast till vår, som bygger på allas lika värde. Men alla som röstat på SD är inte rasister, utan det handlar ofta om en reaktion på otryggheten i samhället. Vi ska fortsätta att hävda vår politik. Vår analys visar att stödet för SD bland Handelsmedlemmar sjönk under valrörelsen i takt med att vi förde samtal med våra medlemmar.

Fakta

Inställda reformer

 

Några exempel på reformer i regeringens budgetförslag som nu inte genomförs i och med att alliansens budgetförslag röstades igenom i riksdagen.

Taket i a-kassan höjs inte. Regeringen ville från 1 maj 2015 höja högsta ersättningen från 680 till 910 kronor per dag de första 100 dagarna och därefter 760 kronor per dag. Arbetslösa som tjänat upp till 25 025 kronor per månad skulle därmed få 80 procent i ersättning från a-kassan. Nu blir taket kvar på den lägre nivån. Alla arbetslösa som tjänat över 18 700 kr/mån får därmed även i fortsättningen mindre än 80 procent av lönen i a-kassa.

Sänkt arbetsgivaravgift för unga blir kvar. Regeringen ville avskaffa subventionen av ungas jobb som Handels och en rad andra bedömare har dömt ut som dyr och i stort sett verkningslös. Nu blir subventionen kvar.

Bortre gränsen i sjukförsäkringen blir kvar. Regeringen ville höja sjukförsäkringen något och slopa den bortre tidsgränsen på 2,5 år. Inget av detta kommer nu att genomföras.

Fas 3 blir kvar. Regeringen ville avskaffa sysselsättningsfasen (Fas 3) för arbetslösa. I stället ville man införa extratjänster i välfärden med avtalsenlig lön. Så blir det inte.

Inga traineejobb i välfärden. Regeringen ville införa traineejobb för unga arbetslösa med 75 procent lön och 25 procent yrkesutbildning från 2015. Detta blir inte av.

Ingen sänkt skatt för pensionärer. Skatten skulle ha sänkts med 270 kronor i månaden för den som har 10 000 kronor i månaden i pension.