– Arbetsgivarnas krav är oacceptabla. Skulle vi genomföra allt skulle det bara bli försämringar, säger Sören Söderman.

I dag träffades Bemanningsföretagen och LO för att diskutera varandras avtalskrav inför ett nytt bemanningsavtal. Det nuvarande avtalet går ut sista april.

Ett av LO-fackens krav är att få en bättre lösning när det gäller tillgänglighet. Som det ser ut nu har de inhyrda tider när de ska vara tillgängliga, till exempel 8-16. De kan med kort varsel bli inbokade på ett jobb samma dag, från till exempel klockan 14 till 22.

– Våra medlemmar måste veta när de ska arbeta. De vet inte om de kan hämta på dagis, äta middag med grannen på kvällen och annat som människor med fasta arbetstider kan göra. De måste kunna få ha ett liv, säger Kent Ackholt, ombudsman på LO.

Det är också viktigt för facken att de inhyrda får betalt för hela tiden de är tillgängliga.

– Vi vill ha bättre ordning och reda när det gäller att få betalt för tillgängligheten. I vissa fall får man det och i andra fall inte, det är rörigt, säger Sören Söderman, ombudsman på Handels.

Bemanningsföretagens förbundsdirektör Henrik Bäckström öppnar för att problemet ska gå att lösa i förhandlingarna.

– Vi har haft uppe frågan om tillgänglighet i en arbetsgrupp och jag tror att det går att lösa. Men förhandlingar är ett givande och tagande, säger han.

Arbetsgivarna vill göra det lättare att anställa på deltid och visstid.

– Bemanningsbranschen är en utmärkt inkörsport för att de som står långt ifrån arbetsmarknaden, som nyanlända och ungdomar, ska kunna få jobb. Då vill vi ha större möjligheter att kunna hjälpa dessa grupper, säger Henrik Bäckström.

Kent Ackholt är dock redan nu tydlig med att LO inte tänker gå med på större möjligheter till deltids- och visstidsanställningar i avtalet.

– Vi måste ju följa fackförbundens målsättningar om att minska visstids- och deltidsanställningar och då kan vi inte teckna ett avtal som går tvärt emot det, säger han.

 

Fakta

Fakta Bemanningsavtalet

Bemanningsavtalet gäller för bemanningsanställda inom flera olika branscher och förhandlas därför gemensamt av LO-förbunden. Arbetsgivarna representeras av Almega Bemanningsföretagen.

När man inte är uthyrd, men står till arbetsgivarens förfogande gäller en garantilön om 103 kronor per timme. Kvalificerade yrkesarbetare får 110 kronor i timmen. 

När man arbetar på ett kundföretag gäller att lönen beräknas på genomsnittslönen på den arbetsplatsen.