Ibland jobbar Sandra Neckvall heldagar på lagret i Partille. Andra dagar börjar hon 7, jobbar några timmar, tar av sig stålhättorna och kör till butiken i Angered och fortsätter där till stängning.
– Jag slutar på lagret en timma före. Det tar 30 minuter att köra, jag måste hinna åka, byta om, äta och så där, säger Sandra Neckvall.

Hon började på Lindex direkt efter studenten. Det var sju år sedan, men hon har fortfarande bara 20 timmar i veckan.
– Jag klarar mig inte utan fler timmar. Sen är det kul att prova något nytt. Jag hade åsikter om hur de packade varorna innan, nu vet jag varför. Jag får nya vänner också. Lagret är en stor arbetsplats, i butiken är vi bara sju.

Hon har sin huvudtjänst i Angeredsbutiken och eftersom lagret bara är öppet 7-16 måndag till fredag kan det vara svårt att matcha butiksschemat. Det har blivit runt två lagerpass i veckan. I höstas och vintras blev det mer. Hon behövde pengar till en Thailandresa.

När andra Lindexbutiker behöver extra personal jobbar hon också där, och hos pappa med event. Visst är hon glad för det, men helst vill hon ha fler timmar i en och samma butik.
– Det är väldigt stressande och kan bli långa dagar. Men jag har haft 20 timmar sedan jag började. Man vänjer sig och det funkar ett tag. Tur att man har sambo.

Bra lösning tycker lokala facket

Det var i samband med att Lindex började driva lagret i egen regi som butikspersonal kom in där, för fyra år sedan.
– Vi är medvetna om hur det ser ut i butikerna med få timmar. Jättebra att vi kan hjälpa till, säger Jenny Skoglund, ordförande i fackklubben på centrallagret.

Personalpoolen består också av studielediga, och klubben ser positivt på att Lindexpersonal används framför bemanningsföretag. De egna anställda ska kontaktas först. Men facket tycker att det kan bli svårt att hålla koll på vem som gör vad av timmarna, när både en intern personalpool och ett externt bemanningsföretag tas in.

I dagsläget jobbar runt tio butiksanställda från Partille med omnejd på lagret. Ibland finns jobb för en hel vecka, ibland bara måndag och tisdag. Allt beror på sjukdomar, semestrar och lönetider. Att butikernas och lagrets arbetstoppar går om varandra underlättar.
– I början av veckan fyller lagret på butikerna vilket ofta innebär stort behov av lagertimmar. I butikerna är det i stället generellt lite lugnare försäljning i början av veckan, säger lagerchefen Rickard Möllerström.

När de anställda jobbar på lagret innebär det att de också byter lön. Generellt är lagerlönen högre.

Lagret har ett 80-tal fast anställda kollektivare.

Bakgrund

Stora skillnader mellan kvinnor och män

• 56 procent av de butiksanställda hade deltid 2010.

• Det är stora skillnader mellan könen. 34 procent av kvinnorna hade heltid, 63 procent av männen.

• Det är vanligare med heltid inom fack- än dagligvaruhandeln.

Källa: Heltidsgruppens slutrapport från Handels, Svensk Handel och KFO.