Fråga om jobbet

Är du medlem i Handels och har frågor som rör jobbet? Vänd dig till Handels fackliga rådgivning Handels Direkt, på tfn 0771 666 444, eller via hemsidan.

Handelsnytt publicerar ett urval aktuella frågor och svar nedan.

Om du vill lämna tips till redaktionen kan du göra det här.

Senaste frågorna

 • Att starta eget

  Jag undrar vad man kan göra om man vill starta eget företag, hur fungerar det? Kan jag ha min tillsvidareanställning kvar, jag har jobbat där i fyra år?

  Hälsningar från Albin 

  svar: Tack för din fråga. Vad roligt att du funderar på att starta eget. Detta finns reglerat i en lag som heter Lagen om ledighet för näringsverksamhet. Du ska lämna in en ledighetsansökan till din arbetsgivare tre månader innan du tänkt vara tjänstledig. Du har rätt att vara ledig under högst sex månader. Lycka till med ditt företag!

  Helene Karlsson, facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Hur fungerar ob-ersättningen?

  Jag arbetar i en butik och vill veta om det finns någon rätt till ob-ersättning på morgonen. Vi börjar klockan 05.00.

  svar: Anställda på Coop butik eller Coop stormarknad omfattas av ob-ersättning på morgonen:

  Måndag–lördag 05.00–06.00        50%

  Måndag–fredag 18.15–20.00       50%

  Måndag–fredag efter 20.00         70%

  Lördagar efter 12.00                   100%

  Söndagar och helgdagar            100%

  Om arbetsgivaren har tecknat kollektivavtal Detaljhandel finns ingen reglering om ob-ersättning på morgonen. Däremot finns det ob-ersättning som gäller enligt följande:

  Måndag–fredag 18.15–20.00      50%

  Måndag–fredag efter 20.00        70%

  Lördagar efter 12.00                 100%

  Söndagar och helgdagar          100%

  Om du arbetar i en butik där arbetsgivaren inte tecknat kollektivavtal finns ingen rätt till ob-ersättning. Då måste du och din arbetsgivare komma överens om att det ska utgå under vilka tider och till vilken ersättning.

  Jaana Olsson, facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Både semester och föräldraledighet?

  Jag undrar om jag har rätt att ta ut både semester och föräldraledighet under sommaren?

  svar: Ja, du har rätt till föräldraledighet om du ansöker om detta minst två månader i förväg.

  Du har också rätt till fyra veckors sammanhängande semester under semesterperioden juni till augusti. Du kan ansöka om en sammanhängande period av semester och föräldraledighet. Om du och arbetsgivaren inte är överens om när semestern ska läggas ut kan arbetsgivaren flytta semesterveckorna till en annan period under juni-augusti. 

  Arbetsgivaren kan inte flytta semesterveckorna till de veckor du har ansökt om föräldraledighet. De kan inte heller neka dig de veckor du har ansökt om föräldraledigt.

  Jaana Olsson, facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Vad händer med innestående semester?

  Butiken jag jobbar i skall säljas och jag undrar då vad som händer med innestående semester?

  Tack på förhand, Tord

  svar: Vanligtvis vid en verksamhetsövergång betalas semesterersättningen ut på din slutlön från den ursprungliga arbetsgivaren. Det betyder att du kan behöva spara semesterersättningen till din eventuella semester i sommar då du ändå har rätt till 25 dagar som i stället blir obetalda.

  Det finns även en möjlighet att din nya arbetsgivare i köpet av verksamheten tar över ansvaret för din semesterlön. I så fall betyder det att du har semester enligt den vanliga modellen med semesterlön efter uttagen semester.

  Kristofer,  facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Har vi rätt till möte under arbetstid?

  Jag är ledamot i en klubbstyrelse i en butik. På en facklig kurs fick jag höra att vi i klubben har rätt att under arbetstid ha möten tillsammans med medlemmarna på arbetsplatsen, stämmer detta och var kan jag hitta den regleringen?

  Tacksam för svar, Gustaf

  svar: Det stämmer att ni har rätt att hålla fackliga möten på arbetstid. Det gäller upp till fem timmar per år. Viktigt är att mötena planeras in så att de stör den ordinarie verksamheten så lite som möjligt, vanligtvis förläggs de utanför ordinarie arbetstid och ska då ersättas med övertid. Regleringen för detta kan hittas i Utvecklingsavtalet 10 §.

  Kristofer,  facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Kan jag tvingas ta obetald semester?

  Jag är anställd på mitt arbete sedan 1 januari 2017 och har därför bara tjänat in sju dagars betald semester. Min arbetsgivare vill nu lägga ut fyra veckors semester på mig under juli då butiken är stängd. Kan min chef tvinga mig att ta obetald semester under denna period?

  Tacksam för svar, Ritva

  svar: Din arbetsgivare kan inte tvinga dig till obetald semester. Om butiken är stängd den månaden har du rätt till din lön precis som om du hade jobbat.

  Kristofer,  facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Får min dotter verkligen sälja alkohol?

  Min dotter är 14 år och jobbar extra på helger i en kiosk. Får hon verkligen sälja alkohol och tobak? 

  Tack på förhand, Linda

  svar: Din dotter är minderårig och räknas in i åldersgruppen ”äldre barn”. Det innebär att hon inte får sälja åldersrelaterade varor.

  Jag rekommenderar att ni tar kontakt med oss alternativt Arbetsmiljöverket för mer information om detta eftersom du ställer en väldigt viktig fråga.

  Kristofer,  facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Hur lång är min uppsägningstid?

  Jag jobbar som säljare och har blivit uppsagd efter sju år på grund av arbetsbrist. Hur lång är min uppsägningstid?

  Malin

  svar: Tack för din fråga gällande uppsägningstid.

  Vid uppsägning från arbetsgivarens sida har du rätt till fyra månader efter sju år.

  Deka Jama,
  facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Kan visstiden övergå i tillsvidare?

  Min anställningsform är visstidsanställning på tolv månader per gång då arbetsgivaren får lönebidrag för att ha mig där pga min nedsättning. Jag har varit anställd sedan februari 2012.

  Arbetsförmedlingen som ger ut lönebidraget vill ha ett nytt läkarintyg där det framgår hur mitt hälsotillstånd är i dag.

  Om intyg ej kan styrkas, har min visstidsanställning pågått så länge att det går över till tillsvidare och jag har chans att vara kvar ändå?

  Jag är också gravid och vill veta om detta påverkar min fortsatta anställning på något sätt.

  Carina

  svar: Överenskommelsen om lönebidrag gäller endast mellan din arbetsgivare och arbetsförmedlingen.

  Skulle lönebidragsöverenskommelsen avslutas, så är det arbetsgivaren som har ansvaret att fortsätta betala hela din lön.

  Du har nu varit där så länge att din anställning har varit tillsvidare ett bra tag nu. Skulle din arbetsgivare mot förmodan av någon anledning vilja säga upp dig, så måste de förhandla med oss och förklara var den sakliga grunden för uppsägningen föreligger. 

  Att vara gravid och bli föräldraledig är ingen saklig grund för uppsägning. 

  Claudio Estrada, facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Jag är gravid, kan jag få sparken?

  Tänkte bara fråga en sak. Jag är fast anställd på en livsmedelsaffär med kollektivavtal och har varit det sen 2011. Nu är det så att jag är gravid. Riskerar jag att få sparken? 

  Maria

  svar: Har du en tillsvidareanställning, så är du skyddad av LAS. Att vara gravid är ingen saklig grund för uppsägning, även om vissa arbetsgivare felaktigt tycker att det är besvärligt.

  Du har rätt att vara föräldraledig från din tillsvidaretjänst och återgå till samma förutsättningar och villkor som du hade innan du gick på din ledighet.

  Glöm inte att kontakta oss när du har börjat få din föräldrapenning från Försäkringskassan, så kan vi justera din medlemsavgift.

  Om din arbetsgivare mot förmodan skulle vilja säga upp dig, så tar du kontakt med oss, så hjälper vi dig. 

  Claudio Estrada, facklig rådgivare, Handels Direkt

   

Quiz: Vad kan du om semester?

Kajsas kassaovanor

Malin Biller

Handelsnytt på Twitter

Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med oss, mejla webbred@handelsnytt.se eller klicka på länken för att få personliga mailadresser.

Kontakta redaktionen