Fråga om jobbet

Är du medlem i Handels och har frågor som rör jobbet? Vänd dig till Handels fackliga rådgivning Handels Direkt, på tfn 0771 666 444, eller via hemsidan.

Handelsnytt publicerar ett urval aktuella frågor och svar nedan.

Om du vill lämna tips till redaktionen kan du göra det här.

Senaste frågorna

 • Vad händer med innestående semester?

  Butiken jag jobbar i skall säljas och jag undrar då vad som händer med innestående semester?

  Tack på förhand, Tord

  svar: Vanligtvis vid en verksamhetsövergång betalas semesterersättningen ut på din slutlön från den ursprungliga arbetsgivaren. Det betyder att du kan behöva spara semesterersättningen till din eventuella semester i sommar då du ändå har rätt till 25 dagar som i stället blir obetalda.

  Det finns även en möjlighet att din nya arbetsgivare i köpet av verksamheten tar över ansvaret för din semesterlön. I så fall betyder det att du har semester enligt den vanliga modellen med semesterlön efter uttagen semester.

  Kristofer,  facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Har vi rätt till möte under arbetstid?

  Jag är ledamot i en klubbstyrelse i en butik. På en facklig kurs fick jag höra att vi i klubben har rätt att under arbetstid ha möten tillsammans med medlemmarna på arbetsplatsen, stämmer detta och var kan jag hitta den regleringen?

  Tacksam för svar, Gustaf

  svar: Det stämmer att ni har rätt att hålla fackliga möten på arbetstid. Det gäller upp till fem timmar per år. Viktigt är att mötena planeras in så att de stör den ordinarie verksamheten så lite som möjligt, vanligtvis förläggs de utanför ordinarie arbetstid och ska då ersättas med övertid. Regleringen för detta kan hittas i Utvecklingsavtalet 10 §.

  Kristofer,  facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Kan jag tvingas ta obetald semester?

  Jag är anställd på mitt arbete sedan 1 januari 2017 och har därför bara tjänat in sju dagars betald semester. Min arbetsgivare vill nu lägga ut fyra veckors semester på mig under juli då butiken är stängd. Kan min chef tvinga mig att ta obetald semester under denna period?

  Tacksam för svar, Ritva

  svar: Din arbetsgivare kan inte tvinga dig till obetald semester. Om butiken är stängd den månaden har du rätt till din lön precis som om du hade jobbat.

  Kristofer,  facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Får min dotter verkligen sälja alkohol?

  Min dotter är 14 år och jobbar extra på helger i en kiosk. Får hon verkligen sälja alkohol och tobak? 

  Tack på förhand, Linda

  svar: Din dotter är minderårig och räknas in i åldersgruppen ”äldre barn”. Det innebär att hon inte får sälja åldersrelaterade varor.

  Jag rekommenderar att ni tar kontakt med oss alternativt Arbetsmiljöverket för mer information om detta eftersom du ställer en väldigt viktig fråga.

  Kristofer,  facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Hur lång är min uppsägningstid?

  Jag jobbar som säljare och har blivit uppsagd efter sju år på grund av arbetsbrist. Hur lång är min uppsägningstid?

  Malin

  svar: Tack för din fråga gällande uppsägningstid.

  Vid uppsägning från arbetsgivarens sida har du rätt till fyra månader efter sju år.

  Deka Jama,
  facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Kan visstiden övergå i tillsvidare?

  Min anställningsform är visstidsanställning på tolv månader per gång då arbetsgivaren får lönebidrag för att ha mig där pga min nedsättning. Jag har varit anställd sedan februari 2012.

  Arbetsförmedlingen som ger ut lönebidraget vill ha ett nytt läkarintyg där det framgår hur mitt hälsotillstånd är i dag.

  Om intyg ej kan styrkas, har min visstidsanställning pågått så länge att det går över till tillsvidare och jag har chans att vara kvar ändå?

  Jag är också gravid och vill veta om detta påverkar min fortsatta anställning på något sätt.

  Carina

  svar: Överenskommelsen om lönebidrag gäller endast mellan din arbetsgivare och arbetsförmedlingen.

  Skulle lönebidragsöverenskommelsen avslutas, så är det arbetsgivaren som har ansvaret att fortsätta betala hela din lön.

  Du har nu varit där så länge att din anställning har varit tillsvidare ett bra tag nu. Skulle din arbetsgivare mot förmodan av någon anledning vilja säga upp dig, så måste de förhandla med oss och förklara var den sakliga grunden för uppsägningen föreligger. 

  Att vara gravid och bli föräldraledig är ingen saklig grund för uppsägning. 

  Claudio Estrada, facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Jag är gravid, kan jag få sparken?

  Tänkte bara fråga en sak. Jag är fast anställd på en livsmedelsaffär med kollektivavtal och har varit det sen 2011. Nu är det så att jag är gravid. Riskerar jag att få sparken? 

  Maria

  svar: Har du en tillsvidareanställning, så är du skyddad av LAS. Att vara gravid är ingen saklig grund för uppsägning, även om vissa arbetsgivare felaktigt tycker att det är besvärligt.

  Du har rätt att vara föräldraledig från din tillsvidaretjänst och återgå till samma förutsättningar och villkor som du hade innan du gick på din ledighet.

  Glöm inte att kontakta oss när du har börjat få din föräldrapenning från Försäkringskassan, så kan vi justera din medlemsavgift.

  Om din arbetsgivare mot förmodan skulle vilja säga upp dig, så tar du kontakt med oss, så hjälper vi dig. 

  Claudio Estrada, facklig rådgivare, Handels Direkt

   
 • Hur är det i nya AFO-avtalet?

  Jag jobbar på a-kassan och hör till AFO-avtalet. Min kollega sa att vår arbetstidsförkortning är förändrad sedan 1/10-16. Hur är det nu i nya AFO-avtalet?

  Vänligen Ahmed

  Svar: Din kollega har rätt i att detta är ändrat i AFO-avtalet sedan 1/10-16.

  Den nya arbetstidsförkortningen är 500 minuter per kalenderår i proportion till tjänstgöringsgrad (tidigare 180 minuter). 

  Det du bör veta är att pingstafton inte längre är en halvdag i nya avtalet varpå ökningen av arbetstidsförkortning inte är så stor som den kan verka vid ett första påseende.

  Trots allt har den nya förkortningen totalt ökat en rent tidsmässigt.

  Kata, facklig rådgivare, Handels Direkt

 • Kan man få friskvårdsbidraget i pengar?

  Jag jobbar som frisör och har frågor om friskvårdsbidraget. Jag har ännu inte hunnit utnyttja hela mitt bidrag och undrar vad som händer nu vid årsskiftet, kan jag t.ex. få friskvårdsbidraget utbetalt i pengar?

  Vänliga hälsningar Aaron

  Svar: Tack för din fråga gällande friskvårdsbidrag.

  Hur friskvårdsbidraget ska användas bestäms gemensamt mellan dig och arbetsgivaren. Bidraget för en heltidsanställd är på 2 600 kronor årligen och om bara delar av det används, förs inte resterande bidraget över på kommande år. Friskvårdsbidraget behöver användas innevarande år och ska användas till antingen friskvård alternativt arbetskläder. Kan du och arbetsgivaren inte komma överens om hur friskvårdsbidraget ska användas har du som anställd rätt att använda minst hälften av bidraget till friskvård.

  Kristofer, facklig rådgivare, Handels Direkt

 • Får man ob vid ändrad arbetstid?

  Jag är skyddsombud på min arbetsplats och nu har min arbetsgivare kallat mig till ett konsekvens- och riskanalysmöte. Det mötet är tänkt att äga rum på förmiddagen en dag då jag egentligen ska jobba kväll. Jag kan tänka mig att börja tidigare den dagen men vad händer då med min ob?

  Vänliga hälsningar Julia.

  Svar: Förtroendemannalagen 7 § gör gällande att du har rätt till din ob-ersättning trots att din arbetstid ändras. Detta gäller när ändringen av arbetspasset för den förtroendevalde sker på arbetsgivarens initiativ.

  För det fall du, om du är heltidsanställd, arbetar utöver ditt schema ska övertidsersättning utgå för de timmarna. Om du m.a.o. efter avslutat möte jobbar det ordinarie passet blir de extra timmarna övertid.

  Kristofer, facklig rådgivare, Handels Direkt

Quiz: Vad kan du om semester?

Kajsas kassaovanor

Malin Biller

Handelsnytt på Twitter

Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med oss, mejla webbred@handelsnytt.se eller klicka på länken för att få personliga mailadresser.

Kontakta redaktionen