Sedan anställningsformen ”allmän visstid” fördes in i lagens anställningsskydd 2007 har de mest otrygga visstidsanställningarna i detaljhandeln ökat. Tryggare former av tidsbegränsade anställningar, som vikariat och provanställning, har minskat. Enligt Handels rapport ökar risken för att människor fastnar i otrygga jobb under lång tid. Förbundet kräver att allmän visstid tas bort ur lagstiftningen.
– Vi vill förhandla med arbetsgivarna om när visstidsanställningar verkligen behövs, säger Susanna Gideonsson, som i augusti tillträder som Handels ordförande.

Det utbredda deltidsarbetet bidrar också starkt till otryggheten i detaljhandeln. Handels rapport visar att många arbetsgivare håller sin bemanning flexibel genom att personalens schemalagda tid konsekvent är lägre än behovet av arbetskraft. Deltidsanställda hänvisas därmed till en ständig jakt på fler timmar i konkurrens med sina arbetskamrater.
– Otryggheten gör människor sjuka. När all tid är möjlig arbetstid går det inte att planera sitt liv, säger Susanna Gideonsson.
Handels varnar för att de anställda tenderar att delas upp i ett A- och ett B-lag. De som har de mest otrygga anställningarna får också enklare arbetsuppgifter och minst tillgång till kompetensutveckling.

Inom partihandeln är det i stället användningen av bemanningsföretag som gör bemanningen flexibel. Där är det ofta de bemanningsanställda som utgör B-laget.
Dessa former av flexibilitet kallar rapportförfattarna numerär flexibilitet, det vill säga en flexibilitet i arbetsstyrkans antal.
Alternativet som Handels pekar på är funktionell flexibilitet. Det kräver breda kunskaper och variationer i arbetsuppgifter. Det stärker de anställdas kompetens och ökar anställningsbarheten.
– Med större yrkeskunnande kan man gå mellan olika arbetsuppgifter och få tryggare jobb på fler timmar, säger Susanna Gideonsson.

Inför valet kräver Handels att politikerna gör jobben tryggare på tre sätt: Slopa allmän visstid, stärk rätten i las till flera timmar vid utökat behöv av arbetskraft, och minska arbetsgivarnas rätt att använda bemanningsföretag.

Fakta:

Handels rapport
om otrygga jobb

  • Närmare 30 procent av arbetarna i detaljhandeln har en tidsbegränsad anställning. 62 procent av dem jobbar deltid.
  • 98 procent av Handels medlemmar vill ha tillsvidareanställning.
  • Inom handeln jobbar 88 procent av kvinnorna kvar på en deltidstjänst efter fem år.
  • Av Handelsmedlemmar med tidbegränsad anställning har 34 procent haft det i mer än fyra år.
  • 69 procent av kvinnorna i detaljhandeln jobbar deltid. Bara 13 procent säger att de gör det för att de inte vill jobba heltid.
  • Många arbetsgivare anställer med färre timmar kontrakterad tid än deras egentliga behov av arbetskraft.
  • 35 procent av Handels lageranställda medlemmar uppger att bemanningsanställda utgör en del av den ordinarie bemanningen.
  • Av behovsanställda Handelsmedlemmar oroar sig 41 procent ofta för att bli av med jobbet. Bland tillsvidareanställda på heltid är det 21 procent.

Källa: Otrygghet och flexibilitet. Om anställningsvillkor och konsekvenser av arbetsgivares bemanningspolitik i handeln.

Av Handels utredare Josefine Boman och Anton Strömbäck

 

 

Fakta:

Allmän visstid behöver inte motiveras

Allmän visstidsanställning infördes i lagen om anställningsskydd (las) 2007.
Den ersatte de tidigare visstidsanställningarna: säsongsanställning, projektanställning, och anställning vid arbetsanhopning.

Med den nya lagen gavs arbetsgivare rätt att anställa på allmän visstid utan att behöva motivera varför. Exempelvis möjliggörs inhopp på kort tid utan att den anställda ersätter en viss person. Allmän visstid ses som den mest otrygga formen av anställning. 

Efter två år som anställd på allmän visstid ska en arbetstagare bli tillsvidareanställd. I praktiken kan dock tiden som tidsbegränsat anställd förlängas genom att allmän visstid kombineras med vikariat och provanställning.