Karaktärsradarn är ständigt påkopplad när David Öqvist säljer jeans på Åhléns City i Stockholm.
– Anletsdrag, frisyrer, rörelsemönster – allt som sticker ut går att bearbeta till en karikatyr, säger han.
På ritbordet under loftsängen hemma i ettan på Kungsholmen i Stockholm förvandlas verkliga människor till komiska figurer.
Både kunder och kolleger figurerade i ett äventyr om julstress på ett varuhus i serien ”Nilsson & Bengtsson” som David tecknar för seriemagasinet ”Uti vår hage”. En tidigare chef dök upp som föreningspamp i ett annat avsnitt.

David Öqvists nästa projekt är en 72 sidor lång färgserie i historisk miljö. Den ska heta ”En rallarskröna” och utspelas under järnvägsbyggandet på 1860-talet.
– Det är en spännande tid. Det finns ett romantiskt skimmer kring rallarna som banade väg för industrialismen. Där järnvägen drogs fram förvandlades samhället.
Davids berättelse handlar om ett rallarlag som tröttnat på det farliga arbetet med svarkrut och hör talas om en uppfinnare vid namn Alfred Nobel som tydligen håller på att utarbeta ett säkrare sprängmedel.

Äventyret får en explosiv utveckling, där rallarnas riskfyllda arbetsmiljö är tänkt att skildras livfullt av David Öqvists säkra penna. Serien rymmer också facklig solidaritet.
– Rallarna var tidiga med att bilda en gemensam sjukkassa för dem som skadats i arbetet.
David har läst historiska berättelser om rallare, järnväggsbyggen och Alfred Nobel, men han behöver göra mer research. Handels har gett honom kulturstipendium på 10 000 kronor som stöd.

När han väl börjar teckna gör han först en skiss i blyerts som han sedan överför till tusch på ett ljusbord. Därefter skannar han in bilden och lägger på text och färg i datorn. En sida med fem–sex rutor tar en dag att göra, det vill säga ungefär 15 timmar med tre timmars rast.
– Min arbetsdag är som rallarnas. Fast jag brukar börja runt tio och inte klockan fem som de!

Den färdiga serien ska förhoppningsvis publiceras som följetong i ”Uti vår hage”. I förhandlingarna med serieförlaget har David nytta av sina tidigare erfarenheter som förtroendevald i klubbstyrelsen på Åhléns. Men det är förstås skillnad på att genom fackklubben förhandla för en medlem, och i
affärsuppgörelsen tala för sig själv.
– Det där är inte min starkaste sida. Jag är inte så verbal utan uttrycker mig helst i bilder.

Fakta:

De fick Handels stipendium

Handels kulturstipendium kan sökas av förbundets medlemmar. Summan är totalt max 60 000 kronor per år. Stipendiet delas ut för projekt som gör kultur tillgänglig för Handels medlemmar som åskådare eller deltagare. Förutom David Öqvist belönas i år fem Handelsmedlemmar:

Ylva Holmgren, Emmaus, Göteborg,
10 000 kronor för en dokumentärfilm om fackklubben på Trafficare AB.

Jimmy Valdés, Martin & Servera, Norrköping, 10 000 kronor för en breakdancekurs för arbetskamraterna.

Tatjana Nknangi, Vendelsö, 5 000 kr för att ställa ut sina tavlor i blandteknik.

Anna Lundströmer, Kommunal, Stockholm, 5 000 kr för att ställa ut sina konstverk "Friends of Mrs Black".

Ulrika Svensson, Willys, Vartofta, 3 000 kr för att delta med en fotoserie i Runös vintersalong.

David Öqvist

Utbildad på serietecknarskolan i Hofors

Ålder: 35 år.
Arbete: Säljare på Åhléns City, i Stockholm och frilansande serietecknare, illustratör och konstnär.
Utbildning: Serietecknarskolan i Hofors.
Aktuell: Fick Handels kulturstipendium strax före jul (2013) för att teckna En rallarskröna.