Det började med att den anställde ville vara föräldraledig. I januari förra året bad den anställde om ledigt tre veckor under sommaren. Arbetsgivaren sa nej. Trots att föräldraledighetslagen säger att man har rätt att vara ledig om man begär ledighet i god tid. I februari omplacerades den anställde och fick mindre ansvar. Arbetsgivaren försökte också säga upp personen i fråga men efter förhandlingar med facket drogs uppsägningen tillbaka. Då började utfrysningen, enligt den anställde och facket. Ledningen hälsade inte, de pratade skit om den anställde på möten, den anställde fick inte nyhetsbrevet och var den enda som inte fick bonus.
– Till slut blev den anställde sjukskriven, säger Marie Fridolin, jurist på LO-TCO Rättsskydd.

Facket har nu stämt för brott mot föräldraledighetslagen. Och eftersom facket anser att avsikten med mobbningen var att få den anställde att säga upp sig själv stäms företaget även för brott mot grunderna i lagen om anställningsskydd, las.

Butiksägaren tillbakavisar kritiken om mobbning.
– Personen i fråga skötte inte sitt jobb. Vi ville säga upp honom. Men facket har all makt. Våra jurister vek sig och vi två som äger butiken fick sitta som nickedockor under förhandlingarna. Det mesta är dessutom ren lögn. Handels är en terrorist. Det är vi som under ett års tid blivit trakasserade av facket, säger en av butikens två ägare.

Totalt stäms företagaren på 290 000 kronor i skadestånd, varav 40 000 kronor är skadestånd till Handels.

Inblandad ombudsman på Handels avdelning i Karlstad vill inte uttala sig med hänsyn till den anställde.

Bakgrund:

Kritik från AV

Handels har även anmält butiken till Arbetsmiljöverket som krävt att företaget anlitar företagshälsovård för att komma till rätta med de psykosociala problemen på arbetsplatsen. Efter att Arbetsmiljöverket besökt butiken ställdes krav på förbättringar, som företaget anser att de nu rättat till.
-- Arbetsmiljöverket går fackets ärenden. Vi har jättebra arbetsmiljö, säger en av butiksägarna.

Arbetsmiljöverket har ännu inte avslutat ärendet.

Fakta:

Kränkande särbehandling ger inte skadestånd

De trakasserier som den anställde på butiken i Karlstad varit utsatt för är en form av kränkande särbehandling. Anledningen till att facket inte stämt för detta är att det inte går att få skadestånd för kränkande särbehandling. I det här fallet anser facket sig kunna visa att den kränkande behandlingen utgör ett brott mot grunderna för las, eftersom arbetsgivaren trakasserat arbetstagaren för att få denne att lämna sin anställning. Brott mot las kan ge skadestånd.
Källa: LO-TCO Rättsskydd.